loader
Foto

„Articolul VII” - identitate și cultură | VIDEO

De Sânziene, realizatorul Mihaela Crăciun ne-a propus, la „Articolul VII”, o ediție despre frumusețea Voronețului, „La Blouse Roumaine”, Brâncuși, promovarea valorilor românești. V-am invitat să o revedeți miercuri, 5 august, ora 21.00, la TVRi.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Invitat prin telefon, scriitorul Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român, a făcut referire la lumea culturală astăzi, adaptarea ICR la noile condiții mondiale și a rememorat participarea României la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA.

(w882)

Expoziția ,,Brâncuşi. Sublimarea formei”, cel mai important eveniment de la Europalia, a fost subiectul interviului acordat Ralucăi Tudor de curatorul Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris.

(w882)

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită și alături de Cela Neamțu, marea doamnă a tapiseriei româneşti, curatorul expoziției ,,Blouse roumaine, femme roumaine - 50 de definiţii contemporane”, propusă de Institutul Cultural Român din Lisabona în urmă cu cinci ani.

(w882)

Scriitorul Rui Zink remarca atunci: ,,puţine simboluri de identitate națională sunt în același timp atâtea lucruri: un obiect meşteşugit, o operă de artă, o piesă de îmbrăcăminte, o emblemă.”

(w882)

Cela Neamțu a țesut lumina și  în neasemuitele ei „Ferestre pentru Voroneţ“, de acolo de unde ne vorbesc maicile erudite ale Sfintei Mănăstiri: Întâia stareţă Irina Pîntescu, Gabriela Platon, actuala stareţă, și monahia Elena Simionovici.

La Voroneţ, „blândul și tăcutul Sihastru Daniil ne aşteaptă pentru a ne învăţa să urcăm spiralele interiorităţii în lumina de un albastru orbitor a vieții trăite întru Duh şi Adevăr. Albastru întemeietor. Albastru călăuzitor. Albastru răstignitor. Albastru purificator. Albastru iubitor”.

(w882)

Doamnele Elena Nandriş, Paula Stanciu Popoiu, Lamia Beligan si Valérie Cioloș-Villemin au vorbit despre repere identitare, iar copii din România, Portugalia, Franța, Germania, au realizat clipuri video îmbrăcați în ie.

***

Foto credit: Ioana Hameeda

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

 

10:45 Vedeta familiei

Sezonul campionilor

Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri