loader
Foto

Articolul VII: despre Lumina Învierii și „gingaşa ctitorie” Stavropoleos

Mihaela Crăciun v-a invitat să revedeți o ediție de succes a emisiunii "Articolul VII" despre: Lumina Învierii, identitate, cultură, credință și viața Mânăstirii Stavropoleos din București, miercuri, 22 aprilie, ora 22.00, la TVRi și TVR 3.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Această ediție specială a urmat premierei din Săptămâna Mare, în care i-ați putut urmări pe: Ion Vianu (Elveția), Norman Manea (SUA) și alți invitați de excepție.

(w882) Mihaela si

Duhovnicul Mânăstirii Stavropoleos din București, Părintele Iustin Marchiş, și Bogdan Tătaru Cazaban, istoric al religiilor și fost ambasador al României la Vatican, v-au bucurat cu gânduri alese despre sărbătoarea Învierii, sărbătoare a două îndemnuri: bucurați-vă și nu vă temeți și a unei promisiuni: cu voi sunt. Au fost rememorate și momente importante din vizitele Papei Ioan Paul al II-lea și Papei Francisc în România.

(w882) Bogdan Tat

Ați fost așteptați la o dezbatere despre identitate și bisericile românești din străinătate, despre credință și cultură, despre unitatea creștină, despre Stavropoleos, „gingaşa ctitorie”, cum o numeşte istoricul Constantin C. Giurescu. Despre toate acestea în emisiunea Mihaelei Crăciun, "Articolul VII", miercuri, 22 aprilie, ora 22.00, la TVRi și TVR 3.

(w882) Mihaela Cr

Stavropoleos a fost ridicată de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, în stil brâncovenesc, în curtea hanului său, unde a construit și o mânăstire, susținută financiar din veniturile hanului. După ce a fost ales Mitropolit al Stavropolei în 1726, a numit Mânăstirea Stavropoleos, forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, „Orașul Crucii”.

(w882) Sfinti par

Din anul 1991 biserica este păstorită de părintele Iustin Marchiș, iar din anul 2008 s-a reînființat aici Mânăstirea Stavropoleos ca mânăstire de maici, stareța fiind maica Mihaela Luchian.

Alături de slujbele zilnice, o comunitate mică restaurarează carte veche, icoane și haine sacerdotale. Corul bisericii cântă muzică neobizantină, acum rar întâlnită în bisericile din România.

***

Emisiunea a fost transmisă, în premieră, în 24 aprilie 2019.

Urmăriți emisiunea și pe TVR+ !

***

Jurnaliști: Raluca Tudor și Marian Nicola

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

 

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci si Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri