loader
Foto

Articolul VII: despre criza sanitară în contextul pandemiei

Realizatoarea Mihaela Crăciun ne-a propus să revedem miercuri, 15 iulie, de la ora 21:00, pe TVRi, o ediție despre impactul crizei sanitare asupra cetățenilor români, pe axa București-Madrid-Bruxelles-Los Angeles.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Invitați:

  • Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei
  • Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea
  • Alexander Mărmureanu, chirurg în Los Angeles

(w882) Gabriela D

„Criza sanitară a determinat impunerea unei serii de restricții la granițe, am asistat la scenarii care ne-au amintit de tabloul anterior liberei circulații în Europa. La unison au fost exprimate dezamăgiri, cetățenii europeni au fost contrariați. Din păcate, doar în momente mai puțin fericite ajungem să prețuim lucruri importante pe care le-am câstigat în timp: să circulăm liberi în Europa, să ne fie garantat dreptul de a trăi si a munci în orice stat UE dorim. Sigur că situația este impusă de măsurile temporare de prevenire a răspândirii virusului, dar este important să reținem și să ne amintim toate avantajele de care beneficiem în UE și atunci când criza sanitară se va încheia.” – a declarat Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Spania, una dintre țările privite cu îngrijorare din cauza numărului  mare de cetățeni români care trăiesc acolo.

(w882) Gabriela D

Videoconferința grupului ambasadorilor UE la Madrid, organizată de Ambasadorul  Gabriela Dancău cu directorul Institutului Elcano, Charles Powell

***

Iată câteva din întrebările și problematicile analizate cu Ambasadorul României la Madrid, în emisiunea Articolul VII, pe TVR Internațional:

  • Ce manieră de ieșire din criza sanitară se întrevede?
  • Ce plan de relaxare există?
  • Cum și-a adaptat modul de lucru Ambasada României la așteptările din partea comunității?
  • Creșterea  cererii de forță de muncă din vestul Europei și poziția Spaniei față de importul de muncitori sezonieri
  • Clarificările legate de cetățenii români în legătură cu procedura de plasare a forței de muncă și pericolul intermediarilor.

(w882) Mihaela Ge

De Ziua Internațională a Crucii Roșii, al doilea invitat al emisiunii, Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea, a adus în atenția publicului lupta contra-cronometru a pacienților oncologici și ce înseamnă a trăi sau a muri în funcție de țara în care te-ai născut.

Împreună cu Crucea Roșie, Fundația Renașterea a ajutat cu echipament de protecție secțiile de oncologie. Deoarece va urma, cel mai probabil, o perioadă dificilă, din punct de vedere economic și social, iar multe dintre femeile revenite de la muncă din străinătate și-au neglijat sănătatea, programul care a pus bazele Fundației, Programul de Prevenire și Depistare Precoce a Cancerului de Sân și de Col Uterin este cu atat mai vital.

(w882) Dr Marmure

Ultimul invitat al emisiunii a fost chirurgul Alexander Mărmureanu din Los Angeles, plecat la 28 de ani din România.

S-a născut la Băile Govora, a studiat medicina la Craiova, a fost salvamontist, medic la Târgu Mureş, iar în 1990 s-a stabilit la  New York. Din 2000, practică chirurgia cardiovasculară și toracică la Los Angeles.

La 10 ani de la primul interviu, realizat chiar la Los Angeles, Mihaela Crăciun a discutat, prin skype, cu doctorul Alexander Mărmureanu despre situația actuală din California și din spitalele unde operează.

Atunci, echipa TVR Internațional a filmat inclusiv în sala de operație, unde medicul român a avut o intervenție de aproape 10 ore.

***

Editor imagine: Ela Ștefănescu

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

***

Redifuzare a ediției de miercuri, 13 mai 2020

 

0:10 Istorii cu tâlc

Mihaela Popescu: „Cred ca noi avem o scoala foarte buna de actorie”. Este tanara, ambitioasa, talentata, dar, in acelasi timp, macinata de ganduri despre reusite, succes, performante, rolul si misiunea unui om in viata. Actrita Mihaela Popescu activeaza la Teatrul Fara Nume din Chisinau si este urmatoarea invitata a lui Anatol Guzic la Istorii cu tâlc.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri