loader
Foto

Amintiri din Infern: Mordechai (Motke) Visel

Miercuri, 23 martie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional aţi urmărit cel de-al unsprezecelea episod al seriei şi a zecea poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Când  am început cătutarea supraviețuitorilor din lagărul de la Auschwitz toată lumea ne-a spus că trebuie să luăm legătura cu Mordechai (Montke) Visel. El și fratele lui geamăn au supraviețuit infernului de la Auschwitz, au lucrat într-una din faricile lui Oscar Schindler şi au sfidat moartea de câteva ori. Mereu împreună, nedespărțiți.

A fost de acord imediat să stea de vorbă cu echipa Televiziunii Române. Numai că era o problemă. De mai bine de 70 de ani nu mai vorbise românește. I-a venit în ajutor Vigda Erna Kretzer, președinta de la Haifa a Asociației Evreilor Originari din România. Surpriza pentru toată lumea a fost când cuvintele românești erau înțelese fără translator, iar emoția întâlnirii cu trecutul nu a avut nevoie de subtitrare.

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

2:00 Cursa prin istorie

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri