loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern: Ivan Lungu

Miercuri, 2 martie, de la ora 20.30, ați putut urmări cel de-al optulea episod al seriei şi a şaptea poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ivan Lungu este scriitor și ziarist. Trăiește în Haifa de mai bine de 40 de ani. S-a născut în Caransebeș și a avut o copilărie frumoasă până în 1941. Avea 4 ani și nu înțelegea de ce colegii lui de jocă care, până nu demult, se jucau împreună pe stradă acum aruncau cu pietre în el de fiecare dată când ieșea din casă.

Mai mult când avea 10 ani a revăzut-o pe mătușa lui dragă. O umbră de femeie, slabă și mereu înfometată. Lui și părinților lui le-a povestit ce a trăit în Auschwitz, cum a supraviețuit, cum au murit alte mătuși, cum au pierit părinții și bunicii. Au trecut, de la acele povești triste, zeci de ani, dar vorbele mătușii sunt reproduse cu sfințenie, din dorința ca nimic din ce a fost să nu se uite și mai ales să nu se repete.

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

19:30 Prezenţe româneşti

*Mirabela Rusu şi Gabriel Blaj, SUA

Marian Voicu vă invită să îi cunoaşteţi pe Mirabela Rusu-lector la Universitatea Stanford şi pe Gabriel Blaj-cercetător la Universitatea Stanford, Acceleratorul Naţional SLAC.

Realizator şi producător Marian Voicu

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci si Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri