loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern: Hava Armonn și Tiberiu Lustig

Miercuri, 24 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a fost difuzat cel de-al şaptelea episod al seriei şi a şasea poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Crematoriile morții de la Auschwitz –Birkenau nu au ars doar trupuri, ci au distrus familii întregi. Tinerii rămași acasă printr-o minune și-au pierdut părinții şi au privit neputincioși cu frații mai mici plecă spre moarte cu jucăriile ținute strâns de brațele micuțe.

Nepoții au rămas mutilați pe viață pentru că nu au mai avut bunici care să le spună seara povești. Frați și surori nu s-au mai regăsit în privirile și-n zâmbetele calde ale celor dragi, care trăiesc acum doar în amintire. Familii întregi trăiesc și acum, mutilate sufletește, la mai bine de 70 de ani de la tragediile din lagărele de exterminare din Polonia și Germania.

(w235) Hava Armon(w235) Tiberiu Lu

Cei doi protagoniști ai acestei ediţii sunt nepoata și fiul unor familii care au pierit aproape în întregime în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau.

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri