loader
Foto

Amintiri din infern – ”Bunici fără copilărie”

TVRi marchează Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România cu un documentar despre evreii supraviețuitori din Transnistria. Acesta a fost difuzat miercuri, 9 octombrie, de la ora 23.00.  

 

Data de 9 octombrie a fost aleasă, din 2004, ca Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

(w882)

O echipă a TVR Internațional a realizat, în Israel o serie de interviuri - mărturii cu evrei, originari din România care au supraviețuit deportării în Transnistria.

Un preambul al seriei de documentare ce urmează a fi difuzate în 2020, este documentarul ”Amintiri  din infern – Bunici fără copilărie” în care supraviețuitori din Transnistria, acum bunici cu nepoți sau chiar strănepoți, povestesc, în fața camerei de filmat, tragedia prin care au trecut ei și familiile lor acum 78 de ani.

(w882)

Ce ne dorim prin acest demers jurnalistic este să ridicăm puțin vălul de pe ochii sufletului celor cărora nu știu mai nimic despre ce s-a întâmplat cu vecinii sau cu colegii bunicilor sau părinților lor în spațiul românesc.

(w882)

Din păcate noi nu am învățat nimic despre suferințele acestor oameni. Mulți dintre supraviețuitori nu au vrut să vorbească. De teamă să nu fie arestați sau eliminați din societate. Mulți au plecat în Palestina sau în noul stat Israel și și-au impus să lase trecutul în urmă și să înceapă o viață nouă. Târziu au început să povestească pentru că suferința din amintiri dădea pe afară.

(w500)

”Am încercat să adunăm, într-un timp limitat, poveștile de viață ale unor bunici... fără copilărie. Unor adulți cu copii, nepoți și strănepoți care au fost obligați să se maturizeze mult prea devreme. Am citit în lacrimile lor că acea fetiță sau băiețel care la vremea deportării avea 4, 5 sau 10 ani e acolo în sufletul lor. Fiecare copil ascuns dincolo de riduri sau de părul alb își plânge coiplăria pierdută, familia risipită în fumul crematoriilor sau în gropile comune. Copiii aceia trăiesc, la fiecare reamintire, trauma de acum 70-80 de  ani... Fiecare supraviețuitor este o carte deschisă, scrisă cu lacrimi și cu amintiri dureroase. Pentru ca trecutul să nu se repete ar trebui ca fiecare dintre noi, să citească măcar una dintre aceste cărți vii. Pentru că din paginile sufletului acestor bunici fără copilărie prind viață și cei care nu mai sunt să dea mărturie pentru viețile lor... ”.

Realizator: Aura Dobre

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00 la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri