loader
Foto

Amintiri din Infern: Agneta Iudita Szinetar

Miercuri, 10 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional ați urmărit al cincilea episod al seriei şi a patra poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Agneta Iudita Szinetar este o femeie frumoasă. Am stat de vorbă lângă pianina care a însoțit-o pe drumul ei de la Zalău în Israel. Încă păstrează atitudinea profesoarei de liceu, respectată și iubită.

Trăiește înconjurată de obiecte și amintiri dragi. I se luminează chipul, ca imediat să i se înnegureze când vorbește despre copilărie și despre părinții săi pierduți definitiv la Auschwitz.

Lacrimile de pe obraz i se șterg cu greu și numai atunci când vorbește despre copiii, nepoții și strănepoții săi. Atunci are zâmbetul unui învingător trecut prin Infern.

(w882) Agneta Iud

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri