loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din infern. Mărturii-document la TVRI

Două documentare emoționante au fost difuzate vineri 27 ianuarie, pe canalul TVR Internațional pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

 

27 ianuarie este o zi specială în calendarul umanității. În această zi, în urmă cu 78 de ani, au fost eliberați ultimii supraviețuitori ai lagărului de exterminare de la Auschwitz. În 2005, Adunarea Generală a ONU a hotarât ca acestă zi să fie amintită, pentru totdeauna, drept  Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului,

În perioada 2015 – 2021 TVR Internațional a difuzat seria document Amintiri din Infern, care îi are ca personaje principale pe evreii născuți în România, supraviețuitori ai lagărelor de exterminare, de concentrare și ale pogromurilor. Sute de minute filmate, zeci de întâlniri emoționate, interviuri cu note de testament public toate au fost adunate timp de șase ani de către Aura Dobre și echipa TVRI.

(w882) 5

Întreaga serie de 29 de episode este dedicată momoriei celor dispăruți și familiilor supraviețuitoare. Din păcate, câțiva dintre cei care au avut amabilitatea să ne spună povestea vieții lor nu mai sunt azi printre noi. Unele dintre mărturiile filmate în România, Israel, Ucraina, Polonia au fost oferite în exlusivitate echipei TVRI și se află azi în Arhiva Televiziunii Române.

Vineri 27 ianuarie începând cu ora 12.00 a fost difuzat episodul „Bunici fără copilărie” care spune povestea supraviețuitorilor evrei deportați în Transnistria. Oameni ajunși la varsta la care își țin în brațe nepoții și chiar strănepoți vorbesc despre ororile prin care au trecut ei și familiile lor în urmă cu mai bine de 80 de ani.

În aceeași zi, de la ora 19.00, tot pe TVR Internațional a fost difuzat episodul- document Auschwitz – 76, care îi are în prim plan pe doi supraviețuitori ai lagărului morții de la Auschwitz – Birkenau: Tereza Mosez și Ladislau Roth, ajunși amândoi la 103, respectiv 102 ani.

(w882) 3

(w882) 2

Realizator:  Aura Dobre

*********

Întrega serie Amintiri din Infern se află arhivată și poate fi accesată pe Pagina Oficială Youtube a TVR

 

 
Oportunităţi de investiţii în agricultură

Oportunităţi de investiţii în agricultură

publicat: miercuri, 01 februarie 2023

Marți, 7 februarie, ora 21.00, pe TVR Internațional, revedem o ediție "Investiți în România! despre oportunităţile de investiţii în ...

Lumea şi noi: A ales patinajul. Misiune îndeplinită, Marius Negrea!

Urmăriți o ediție "Lumea și noi", joi, 2 februarie, ora 22.00, sâmbătă ora 19.30, duminică ora 2.30, la TVR i.

Educaţie, stres şi longevitate

Educaţie, stres şi longevitate

publicat: marţi, 31 ianuarie 2023

Marţi, 31 ianuarie, ora 19.00, la TVR Internațional, echipa "Un doctor pentru dumneavoastră" vă prezintă o ediție despre expunerea prelungită la ...