Amintiri de acasă, sâmbătă, 30 august, la TVRi
luni, 25 august 2014
Elena Dinu a prezentat, la Reportajele TVRi, povestea Oanei - românca plecată în Noua Zeelandă.
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda
Oana Noua Zeelanda

UPDATE: Ediția emisiunii din 30 august este disponibilă online pe TVR+

Noua Zeelandă este locul în care a purtat-o destinul pe Oana. Ţinutul pare desprins din cărţile lui Jules Verne.

A trebuit să taie în două cerul bătrânului Pământ până la antipozi şi a trebuit să se încadreze în cerinţele impuse de Noua Zeelandă pentru a se stabili în această ţară. Nu pare că i-a fost greu. Generaţiile acestui început de secol au sublimat graniţele culturale şi se mişcă liber în spaţiu şi timp.

(w640) Oana Noua

Cer nou şi pământ nou spune în Biblie. Este. Îl trăim. Ne trăieşte şi ne transformă în fiinţe libere capabile să vieţuim oriunde în această Lume Nouă căreia îi aparţine mai mult decât crede interlocutoarea mea.

OANA

M-am născut şi am copilărit în Bucureştiul anilor ’80. Încă de la început viaţa mea s-a împărţit între contraste şi lumi diferite, între un cartier gri de blocuri bucureştene şi casa boierească de pe bătrânul bulevard Lascar Catargiu, între şcoala de beton şi curte asfaltată şi şcoala de balet acoperită de iedera doamnei Simian, între îndoctrinarea oficială şi discuţiile dizidente de acasă. Am crescut ca majoritatea copiilor Bucureştiului acelor ani, jucându-mă mult, citind mult, visând mult.

Iar în anii ’90, asemenea multora din generaţia mea, am fost “copil de piaţă” - Piaţa Universităţii.

Când tinerii se împărţeau în “depesisti” şi “metalisti” eu eram metalistă, deşi în secret îmi plăcea mai mult Depeche Mode. Motivul?! Desigur un baiat de care eram îndrăgostită.

Cei mai frumoşi ani din cei 12 de şcoală au fost ultimii doi ani de liceu de la Sf Sava. Era o atmosferă efervescentă, se citea mult, se discuta aprins, se cânta la chitări şi se chiulea în Cismigiu.

Cam atunci am decoperit concertele săptămânale de la Ateneu şi cinemateca de pe strada Eforie.
Am ales să urmez facultatea de Litere pentru că îmi plăcea să citesc şi să văd filme. Şi cam asta am continuat să fac toţi anii studenţiei - cu preţul câtorva restanţe.

Eu niciodată nu mi-am dorit să plec din România. Eram fericită. Am avut tot felul de job-uri mici pe perioada facultăţii, dar primul job serios a fost în 2005 cel de PR, la o firma de curierat. Am coordonat atunci un proiect de re-branding pentru ei şi am învăţat enorm.  Apoi am lucrat mulţi ani (on and off) pentru Asociaţia Ovidiu Ro înfiinţată de Leslie Hawke şi Maria Gheorghiu. A fost experienţa profesională care m-a definit, m-a stimulat, m-a epuizat, m-a bucurat, m-a provocat cel mai mult.

În 2011 am plecat împreună cu o prietena în Anglia să vizităm pentru câteva zile Mănăstirea de la Essex, întemeiată de părintele Sofronie, despre care auzisem atât de multe.

Oricât de nepotrivit ar fi să te îndrăgosteşti într-o Mănăstire, totuşi acolo l-am întâlnit pe Nicholas, care venise din Noua Zeelandă să îşi viziteze familia din Anglia. O luna mai târziu el venea în Romania. Şi după încă şase luni ne căsătoream într-o bisericuţa mica din Bucovina.

Aşa a început perioada neo-zeelandeză, care a adus cu ea cea mai grea ruptură, cel mai spectaculos nou început, cele mai adânci doruri, cele mai frumoase apusuri de soare la marginea oceanului, cele mai dureroase renunţări şi cele mai neaşteptate şanse.

Când am plecat din România am întâlnit, în timpul escalei la Hong Kong, o turcoaică bătrână şi foarte înţeleaptă care mi-a dat un sfat foarte preţios când a auzit că tocmai mi-am părăsit ţara. Mi-a spus: ”Ţine minte, să fii nefericită e cea mai facila alegere.”

Trăiesc aşa cum de fapt m-am antrenat de o viaţă - împărţită între două lumi.

Ce are ea special ... urmează să vedeţi în ediţia de sâmbătă la Reportajele TVR Internaţional.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz