Agustin Montero: România este ACASĂ (II)
miercuri, 25 august 2021
Interviu realizat în cadrul campaniei „Cu România în suflet”
acasa de paste

Agustin Montero s-a născut în Spania. În copilăria lui nu visa că într-o zi va descoperi o țară cu numele de România și care îi va rămâne, definitiv, în suflet. Vorbește oriunde cu drag despre România, iar pe români  îi sfătuiește să-și iubească neamul și minunata țară în care au avut norocul de a se naște.

(w640)

„Românii din străinătate sunt adevărați ambasadori fără portofoliu ai României. Străinii nu se duc la Consulat Român să întrebe despre România! Ei stau de vorbă cu românii stabiliți în zona lor și de ei depinde, în mare parte, prima impresie pe care și pot face străinii despre România ” este de părere Augustin Montero.

„Eu îi sunt mereu dator României pentru ce mi-a oferit, de aceea am considerat că trebuie să fac ceva pentru a promova această frumoasă țară, ca să fie cunoscută cu adevărat, respectată, iar românii să nu fie judecați greșit, înainte de a-i cunoaște cu adevărat.”

(w640) in maramur

Agustin Montero a create pe Facebook o pagină în limba spaniola numită Descubre Rumania unde descrie zone turistice din țara noastră. Scrie despre tradiții, despre oameni, despre obiceiuri și asta a făcut să crească numărul vorbitorilor de limba spaniolă din lumea întreagă interesați să … descopere România.

„Așa cum știu și cum pot îi ajut cu mult drag. Îi ajut să descopere o țară așa cum ei nu-și pot imagina că există. De cele mai multe ori îi sfătuiesc să descopere cele mai cunoscute obiective turistice, dar mai mult să interacționeze cu românii, nu contează că nu vorbesc limba. Eu de multe ori spun că nu e nevoie să cunoaștem aceeași limbă ca să ne putem înțelege. Eu, când am început să vin singur în România, nu înțelegeam și nu vorbeam limba, dar nu am avut probleme niciodată. Mereu m-am înțeles cu românii în timp ce le vizitam țara și întotdeauna am fost primit cu brațele deschise.

Când aud pe cineva că vorbește despre România, intru în conversație. Uneori … mai sar calul, dar nu mă pot abține să stau în banca mea. Sufletul meu mă trage spre România, nu am ce să fac și simt că trebuie să-i conving pe străini să meargă acolo și să descopere o țară extraordinară! Port România și poporul român în sufletul meu și îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat această posibilitate de a fi și eu o mică parte din România” mărturisește cu emoție Agustin Montero.

(w640)

Spaniolul îndrăgostit de România își amintește și acum de … începuturile lui românești.

„În prima mea vizită în România, în 2004, am stat trei săptămâni, timp în care nu am înțeles nimic din ce vorbeau oamenii aceia zâmbitori și foarte ospitalieri. Când am revenit la Barcelona am simțit și mai mult să cunosc și să aflu mai multe despre România care m-a impresionat tare mult. Așa că am început să am o relație din ce în ce mai strânsă cu românii din zona mea și așa, încet încet, am început să învăț și limba. Mai mult mi-am adus și un program românesc în grila de programe a televizorului de acasă și așa reușeam să înțeleg din ce în ce mai mult.

A doua oară când am mers în România în 2006, am stat tot trei săptămâni și deja înțelegeam aproape tot și puteam comunica cu oamenii, nu așa de bine cum fac azi, dar mă descurcam cât de cât. Acum pot să spun că mi-a fost ușor să învăț limba română, pentru că îmi este tare dragă, o port în suflet… de fapt, acum, vorbesc mai mult românește decât spaniolă! Mai mult, am descoperit că și gândesc în limba română și asta fac de câțiva ani, chiar!” mărturisește cu bucurie Agustin Montero.

(w640) la prundu

Prin tot ceea ce face, Augustin Montero promovează România, poate mai mult și mai bine decât o fac unii români sau unele instituții plătite să facă asta.

„Nu am nici un proiect cu asociații de români sau cu instituții! Cu tot respectul meu pentru acești oameni care ajută la promovarea României, eu sunt um om simplu, care nu se ocupă cu turismul, tot ceea ce fac este din suflet! De aceea, prefer să vorbesc personal cu oamenii, să le povestesc despre România, despre tradiția, istoria, religia ortodoxă, sa îi îndrum să meargă să cunoască această țară care este aproape necunoscută pentru mulți străini.

Cred că România la nivel internațional nu este promovată destul și mai ales asa cum ar merita. În același timp, observ că sunt din ce în ce mai mulți străini pasionați de România, așa ca mine, oameni care vorbesc limba română, trec la credința ortodoxă, străini care se mută și se stabilesc acolo și, pentru mine, aceasta este o imensă bucurie” ne asigură Agustin Montero.

(w640) icoana

Mulți români plecați în lumea largă poartă cu ei o Românie a lor, pe care o păstrează în suflet ca pe un dar de preț. Pentru Agustin Montero, născut în Spania, care trăiește la mii de kilometri de țara noastră, România este altceva.

„România pentru mine înseamnă ACASĂ, eu mă simt străin aici, în Spania și, probabil mulți dintre dumneavoastră vă întrebați de ce nu mă mut acolo, dacă iubesc așa de mult România? Răspunsul este că deocamdată, și din motive personale, viața mea este aici, dar sufletul și gândul meu mereu sunt acolo, în România… aici, în Spania, simt că trăiesc doar fizic.

(w640) placa emin

Mă apucă un dor de România de fiecare dată când aud limba română sau când citesc ceva. În același timp, sunt foarte bucuros că sunt înconjurat de români și legătura mea cu aceasta țară este foarte strânsă. Dumnezeu știe dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat se va îndeplini visul meu de a trăi în România” ne mărturisește cu emoție Agustin Montero, care are și un mesaj pentru români: „Vreau să le transmit tuturor românilor din diaspora un mare MULȚUMESC, pentru că, datorită vouă, noi, străinii, am descoperit o țară deosebită și oameni care ar trebui să fie exemple de viață pentru noi toți! Nu uitați niciodată de unde ați plecat! Capul sus și, cu mândrie, să spuneți că sunteți din România! Va salut cu mult respect!”

***

Interviu realizat de Aura Dobre – producător TVR Internațional

 

 

 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Dăruieşte Românie!
  *Invitaţi: Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Flavius Teodosiu, Relu Dobrin, Oana Vâlceanu, Raisa Radamovski, Trupa de teatru Obligo, Iazmina Lefter, Mădălina Jije „Dăruieşte Românie!” se doreşte a fi ambasadorul copiilor de pretutindeni prin susţinerea şi promovarea programului educaţional "Vreau în clasa a IX-a", în coproducţie cu Fundaţia World Vision România. Artiştii invitaţi vor susţine cauza copiilor incluşi în program, argumentând prin mărturisirile şi mesajele proprii, importanţa implicării societăţii în acţiuni de susţinere a procesului de educaţie. Director de imagine Paul Protopopescu Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr
 • 05:00
  România…în bucate
  * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator şi realizator Raluca Chirilă Aftene Producător Vasile Arhire Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche
 • 05:30
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 06:30
  La un pas de România
  *Dunărea care uneşte Episodul 1: Cu bacul de la Isaccea la Orlovca La 10 august 2020 a fost inaugurat punctul de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Trecerea frontierei se face cu bacul între localităţile Isaccea (România) şi Orlovca (Ucraina). Noul punct de trecere a frontierei între cele două ţări este important în primul rând pentru comunitatea de români din Sudul Basarabiei istorice. Românii, până acum, erau obligaţi că treacă prin trei puncte vamale ca să ajungă la rudele lor de pe malul românesc al Dunării. Distanţa pe apă între Isaccea şi Orlovca este de doar 900 de metri, iar traversarea cu bacul durează aproximativ 20 de minute. În această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, trecerea cu bacul este permisă doar camioanelor de marfă nu şi persoanelor. Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Mic dejun cu un campion
  Amfitrion Daniela Zeca Buzura Producător Ileana Ploscaru Panait (redifuzare)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Dor în zbor
  Realizator Răzvan Petrişor (redifuzare)
 • 08:00
  Cap compas
  * Lisabona Producător Elena Dinu (redifuzare)
 • 08:30
  Pescar hoinar
  * Două ape... două stiluri de pescuit... patru specii ţintă Vă invităm într-o expediţie, ce poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt-diversitate. Eugen şi Ştefan fac primul popas pe Valea Argovei, unde, folosind cele mai diverse năluci, ademenesc, la spinning, şalăul şi bibanul. Merg apoi în aval şi se opresc pe malul Dunării... de data aceasta pescuiesc la feeder... speciile ţintă-mreana şi plătica. Ca de obicei, au trăit emoţia drilurilor finalizate, a capturilor, dintre care, unele demne de visul oricărui pescar şi, în final, bucuria eliberării-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi o călătorie de neuitat. Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător Ligia Baboş (redifuzare)
 • 09:00
  Cireşarii
  Episodul 1: Expeditia in pericol Serial * Episodul 1: Expeditia in pericol Regie: Andrei Blaier Scenariu: Constantin Chirita, Radu Dumitru Distribuţie: Mircea Anghelescu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Petru Gheorghiu-Dolj Redactor Marian Nicola
 • 09:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 10:00
  Ferma
  * Editia 1032 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri UNDEVA ÎN ROMÂNIA! În judeţul Suceava, în două zone turistice ale Bucovinei, în două localităţi care sunt cam la 50 de kilometri distanţă, două tinere familii cu copii mici s-au gândit să-şi crească odraslele în plină natură şi cu hrană curată. UNDEVA ÎN OBCINA FEREDEULUI. Plecând de la ferma de vaci de lapte, apoi de la 4 bazine cu păstrăvi, accesând fonduri europene, o tânără familie, având 3 copii mici, construieşte o pensiune agroturistică ( DELIA ) în stilul local, oferind tot confortul modern. În restaurantul pensiunii gastronomia zonei este prioritară. În prepararea hranei se folosesc doar produse din fermele lor: carne, peşte, lactate, fructe şi legume. Participă: Ilie Iasinovschi-fermier, sat Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei. Valentina Iasinovschi-administrator pensiune. UNDEVA ÎN OBCINELE MARI. Într-o zonă cu păduri de conifere, pe Dealul Salinei Cacica o altă familie tânără şi-a ridicat iniţial 3 case strămutate şi recondiţionate, din zona Straja-Brodina. În râpa din zonă, pe cele 4 ha, a fost amenajat un iaz, acum plin cu peşti, un ponton, unde se poate servi masa şi se poate pescui. Au construit apoi o pensiune-Vatra Boierească-cu ajutorul fondurilor europene. Ferma de vaci pe care o deţine, cu carmangeria aferentă, pune la dispoziţia turistilor produse foarte proaspete şi gustoase iar stâna din apropiere oferă materia primă pentru produsele din lapte. Participă: Cosmin Pastrav-întreprinzător şi fermier, comuna Cacica, judeţ Suceava. Jurnalist TV Sergiu Marinescu Emisiune de Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 11:00
  Vreau să fiu sănătos!
  Moderator Sonja Argint-Ionescu Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 12:00
  Caravana TVR 3
  Studioul Teritorial Timisoara
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producători: Codruţa Marinescu / Anamaria Panait Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:30
  La un pas de Romania
  * Dunarea care ne uneste Episodul 2 Jurnalist Constantin Lupescu Realizator si producător Aura Dobre (redifuzare)
 • 15:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Raluca Tudor, Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 16:00
  Ora regelui
  Două povești ne-au fost dăruite anul acesta, îmbiindu-ne să descoperim două locuri și tot atâtea ipostaze ale vieții Familiei Regale Române: cea deschisă către viața publică și cea trăită într-un loc ce își merită din plin numele de “acasă”. ”Povestea Palatului Elisabeta” și ”Povestea Castelului Săvârșin”, consemnate de către Alteța Sa Regală Principele Radu, sunt istoriile celor douăzeci de ani de la revenirea Familiei Regale în cele două reședințe. Grădina Palatului Elisabeta a fost din nou gazda unor evenimente aniversare, reunind Familia Regală și invitații ei: celebrarea anilor de activitate în reședința din București și Seara anuală dedicată Fundației Regale Margareta a României. Ultimul popas este la Săvârșin. Ghid special pe Domeniul Regal este Diana Bogea, realizatorul emisiunii ”Drumuri aproape”. Împreună cu echipa sa de la TVR Timișoara, ea a participat la deschiderea oficială a domeniului pentru vizitare. Realizatori: Cristina Ionescu, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu, Diana Bogea Producător Lidia Voicu (redifuzare)
 • 17:00
  Lecţia de istorie
  Invitat: Dr. în Istorie, Octavian Ticu, cercetător-coordonator în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu
 • 17:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 18:00
  #Generaţii TVR 65
  * Ediţia 28-Coolmea distractiei Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 19:00
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 20:57
  Sanătate, România!
 • 21:00
  Drag de România mea
  *Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:00
  Drag de România mea
  *Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 23:00
  Umilinţă
  Film * România, 2011 Regia şi scenariul Cătălin Apostol Cu: Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Cristian Olesher Dramă. Dumitru, medic veterinar, îşi vede întreaga existenţă redusă la absurd, în urma unui teribil accident. Acţiunea se petrece în 2005, anul marilor inundaţii, într-un sat peste care pare să fi venit sfârşitul lumii. Redactor Marian Nicola
 • 00:30
  România veritabilă
  Producător Cristina Şoloc (redifuzare)
 • 01:00
  Festivalul Cântecele Munţilor
  * Ediţia 4 Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu Producator Iuliana Tudor
 • 02:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Teatru TV
  * Femeia, eterna poveste de Ema Stere Spectacolul este o producție a TEATRULUI STELA POPESCU si a fost inregistrat in cadrul proiectului TEATRU IN TVR 2020 Distribuție: Maria-Ana Maria Ivan Pavel-Cristian Neacșu Monsieur Jacques-Sorin Aurel Sandu Domnișoara Dorothea-Crina Matei Maestrul Dorel-Daniel Filipescu Gicuțu-Viorel Păunescu Muzicieni: Raul Kusak / Alexandru Burcă, pian Gabriel Stănescu, vioară Ionuț Preda, acordeon Corpul de balet: Silvia Maurițiu, Cosmin Vasile, Cristina Marin Neagu, Andrei Dogaru, Alexandra Dogaru, Ioana Petric. Sunet Pavel Madalin Director de imagine Mihai Costea Orchestrații și adaptare muzicală: Raul Kusak Coregrafie Ioana Macarie Scenografia Anca Albani Producator Diana Dumitru Regie Tv si montaj Gheorghe Ignat Regia artistica Attila Vizauer O bucatareasă și un chelner bârfesc căuntând răspunsuri la enigma asasinatului Titei Cristescu, Miss România anului 1926. Suntem, așadar, în plină perioadă interbelică, prin urmare muzica de dragoste acompaniază o anchetă a la Agatha Christie într-un București plin de frumuseți, dar și de mistere. O poveste adevărată, o cutie cu bomboane cu aromă de migdale, un chelner mare amator de epigrame, un bucătar de la Paris și multă lume bună. Un București așa cum doar poveștile îl mai pot aminti, pe scena Teatrului Stela Popescu. O seară de desfătări muzicale și dueluri spirituale se transformă încet în seara plină de suspans al dezlegării unei intrigi polițiste, spre a sfârși într-o farsă ce lasă totuși o umbră de îndoială, ce poate provoca în sufletul și mintea spectatorului curiozitatea de a răsfoi, după spectacol, prin istoriile Bucureștiului, de a regăsi imaginile sale în nuanțe de sepia și oamenii săi cu poveștile lor pasionale. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 05:00
  Portret
  * Alexandru Darie Realizator Daniela Ciolan
 • 05:40
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica