loader
Foto

Galerie foto

Adrian Romcescu, vineri “Lumea şi noi”

Vineri, 8 mai, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-aducem o poveste cu cântec via Danemarca, al cărei protagonist este unul dintre mai populari cantautori români.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Recunoscut încă de la debutul sub bagheta magică a lui Sile Dinicu, unul dintre cei mai mari solişti pe care i-a avut şi îi are în continuare România este cu siguranţă Adrian Romcescu. Dincolo de moştenirea muzicală din familie, trebuie precizat că şi el şi fratele său Mircea s-au instruit la liceul de muzică apoi la Conservator. Iar în muzica pop au apărut mai întâi ca violonişti în orchestra de estradă a Radioteleviziunii la festivalul de la Mamaia, unde  tatal lor era concertmaistru.

Ediţia conţine prea puţine dintre şlagărele lansate de cantautor, dar nu ratează melodia de debut, compoziţii proprii dar şi ale unor monştri sacri ai muzicii uşoare româneşti, diverse preluări, şi - nu în ultimul rând - filmări inedite ale unor maeştri teleaşti precum Alexandru Bocăneţ ori Titus Munteanu. De asemenea, o compoziţie proprie lansată de cei doi fraţi Romcescu cu grupul Academica. În scurta-i existenţă, formaţia a acompaniat numeroşi alţi solişti, dată fiind adaptarea imediată la partituri, membrii având pregătire muzicală... academică!

(w882) Adrian Rom
Adrian Romcescu şi SFINX

La jumătatea anilor ’80, Adrian a cântat cu preponderenţă în Scandinavia, alături de grupul Sfinx, unde chitarist ajunsese fratele Mircea.

(w235) Adrian RomCa în atâtea alte cazuri de muzicieni români, impresarii din ţară nu au văzut cu ochi buni înmulţirea contractelor în străinătate, în ciuda impozitelor plătite de aceştia în ţară. Adrian a simţit la un moment dat că nu va mai avea cale liberă dacă revine acasă, aşa că a refuzat să se mai întoarcă.

Cei doi fraţi au ajuns să lucreze cot la cot cu profesioniştii din muzica pop daneză. Dar, oricâte succese au avut, au privit mereu peste umăr la fanii, colegii şi nu în ultimul rând la familia rămasă în ţară.

Deşi căsătorit cu o daneză, Adrian a revenit acasă. Nu doar fizic, ci şi pe scene, în muzica pe care de fapt n-a părăsit-o niciodată. Showbiz-ul românesc s-a tot transformat, a adus şi îndepărtat noi mode, unele de-o singură vară, dar Adrian Romcescu l-a tatonat în continuare.

Dacă nu cu aceeaşi frecvenţă ca pe vremuri, cu siguranţă la aceleaşi standarde de profesionalism.

(w882) Adrian Rom

(w882) Adrian Rom
Imagini din Arhiva TVR

(w882) Adrian Rom
Adrian Romcescu, Iuliana Marciuc şi Adrian Enache - fotografie de Ioana Chiriţă/ aprilie 2013

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Vineri seara în direct

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(redifuzare)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri