loader
Foto

Adrian Pintea este Iancu Jianu la TVR Internaţional

TVR i difuzează, sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, legendarele filme cu Iancu Jianu, unde rolul titular este deţinut de actorul Adrian Pintea, în regia lui Dinu Cocea.

 

Filmul românesc la TVRi

Iancu Jianu, zapciul - sâmbătă, 11 iunie, ora 22:00

Regia este semnată de Dinu Cocea pentru acest film de aventuri din 1980. În distribuție îi puteți revedea pe Adrian Pintea, Radu Beligan, Ioana Ciomârtan.

Iancu, fiu de boier, slujeşte cinstit domnia ca zapciu (astăzi am spune un amestec între polițist și agent fiscal, slujbaș care aduna datoriile în numele autorității regionale). Tudor Vladimirescu aşteaptă doar un semn ca să înceapă revoluţia în Oltenia. Când un haiduc fură caravanele cu aur ale lui Caragea, Iancu cel neîndurător are grijă ca nimeni să nu încalce legea, însă foarte curând va începe să înţeleagă că aceasta este făcută ca să-i înrobească pe săraci.

(w882) Adrian Pin

Iancu Jianu, haiducul - duminică, 12 iunie, ora 22:00

La un an după ce fusese zapciu, Iancu Jianu trece de partea poporului și devine haiduc. În filmul din 1981 joacă Adrian Pintea, Cornel Coman, Emanoil Petruţ. Iancu Jianu I se alătură haiducului Mereanu şi începe lupta pentru răsturnarea regimului fanariot. Scapă de spânzurătoare, datorită Tincuţei, care-l ia de soţ, şi este iertat, după obiceiul pământului. În cele din urmă și după mai multe aventuri, Iancu se alătură cetei mari a lui Tudor.

Adrian Pintea (1954-2007) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" la clasa profesorului Petre Vasilescu, în 1979. Angajat al Teatrului „Nottara" din București, el a jucat în Oedip / 1977, Romeo și Julieta / 1978, Ifigenia / 1981, Henric al lV-lea / 1990 etc.

Cinefilii l-au putut admira în mai multe „partituri” - de la „băiatul cu pasărea" din filmul de debut „Mania"/ 1977, la George din „Între oglinzi paralele" realizat de Mircea Veroiu, la Zeno din „Lumini și umbre" (serial TV), la reparatorul de piane din „Adela", până la Iancu de Hunedoara din „Vlad" /2003.

Adrian Pintea, de la a cărui moarte se împlinesc în această săptămână nouă ani, a rămas în memoria publicului pentru inegalabilul rol Iancu Jianu, din filmele lui Dinu Cocea pe care vă invităm să le revedeți la TVR Internaţional.

(w882) Adrian Pin

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri