Adina Alexandrescu: România înseamnă parfumul teilor de acasă
miercuri, 15 septembrie 2021
Interviu realizat în cadrul campaniei „Cu România în suflet”.
Adina Spania

Adina Alexandrescu locuiește în Spania și drumul ei din Iașul natal a fost inspirație pentru cartea ei „În căutarea dragostei” (En busca del amor). Un roman cât o viață, scris cu dragoste și cu dor. Dar nu este prima ei demonstrație literară. Este interesant că această pasiune pentru scris vine din partea cuiva care a studiat... Științe Economice.

S-a născut la Iași. În 2012, Adina Alexandrescu obține specializarea în Contabilitate și Informatică de gestiune la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar 18 ani mai târziu devine licențiată în Științe Sociale și Juridice, în Madrid, Spania. Dar scrisul nu putea să rămână în urma acestor specializări.

(w640) Adina Span

Am publicat in 1995 Cheia Enigmei obţinând premiul doi la proză poliţistă, în concursul Tinere Condeie. În 1997, în revista de cultură şi creaţie Speranţa pentru educaţia preuniversitară, am publicat Fotografiile misterioase. În România lucram ca economist, iar în Spania am publicat primul meu roman de dragoste în februarie 2021. Ideea romanului En busca del amor a apărut când aveam douăzeci şi cinci de ani, dar dându-mi seama că nu am experimentat suficient, am decis să îmi dedic viaţa călătoriilor şi acest lucru m-a ajutat să ajung la cititorii altor limbi. În cele din urmă m-am întors în Spania, în 2015, singura ţară care mi-a plăcut și de ale cărei peisaje m-am îndrăgostit. L-am cunoscut pe cel care avea să-mi devină soț. El este spaniol. Avem împreună o fetiță minunată de 5 ani. La sfatul soţului, ascultând întâmplările prin care am trecut, am reînceput scrierea acestui roman pe care o tot amânasem. Pandemia din 2020 și restricțiile sanitare m-au ajutat să termin acest roman, care a fost tipărit anul acesta.”

Adaptarea la viața în Spania nu a fost deloc dificilă pentru Adina Alexandrescu.

Eu m-am adaptat foarte repede la stilul de viaţă spaniol. Soţul meu vine dintr-o familie numeroasă si toate cumnatele mele m-au făcut să mă simt ca acasă, ştiind că îmi este foarte dor de părinţii care se află în România. Spaniolii sunt foarte sociabili şi acest lucru m-a făcut să mă adaptez cu uşurinţă. Familia m-a încurajat să scriu, la fel și prietenii, dar mai ales soţul mi-a creat toate condiţiile necesare pentru a putea crea acest roman care mă reprezintă”, ne mărturisește Adina Alexandrescu. Foarte multe persoane mi-au citit cartea şi cele mai multe îmi trimit mesaje în particular și mă întreabă de unde sunt. Le răspund tuturor, cu mândrie, că sunt româncă şi că locuiesc în Spania de 6 ani. Rămân profund impresionaţi de faptul am scris romanul direct în limba spaniolă! După ce citesc cartea, mă contactează şi îmi mulţumesc pentru toate informaţiile incluse în carte.”

Datorită campaniei de promovare a romanului, Adina Alexandrescu a avut posibilitatea să stea de vorbă cu mulți spanioli. Avea să afle multe povești…nefericite despre români care lăsaseră în urma lor amintiri și situații extrem de neplăcute. Adina Alexandrescu a încercat să le ofere, prin discursul și implicit prin romanul său, o altă imagine a României și a românilor din străinătate.

(w640) cartea en

Am foarte multi prieteni români în Andalucia şi în toată Spania. Din februarie de când am publicat romanul En busca del amor am cunoscut şi mai mulţi români minunaţi. Eu sunt redactor voluntar la revista Români în Andalucia care aparţine Centrului Cultural la Tierra Tracia din Ejido, Almeria. Publicația promovează cercetarea, cunoaşterea şi popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic şi spiritual al rezidenţilor români, diversitatea prin identitate şi continuitate socio-culturală, facilitând, astfel, schimburile culturale din provincie şi integrarea lor în societatea spaniolă fără a-şi uita rădăcinile. Centrul cultural la Tierra Tracia se doreşte a fi o platformă de maximă expunere, adresată artiştilor şi creatorilor români şi nu numai, pentru a face cultura şi identitatea română vizibilă publicului larg.”

Adina Alexandrescu are câteva proiecte viitoare, în care este inclusă și traducerea romanului său în limba română.

Proiectele mele viitoare includ traducerea romanului meu de dragoste în limba română şi publicarea lui în România. În acelaşi timp, un prieten spaniol mi-a făcut o propunere pe care am acceptat-o, de a publica o carte despre viaţa lui şi suntem la stadiul de discuţii si analizare a faptelor. Pentru mine, a scrie înseamnă a trăi, iar eu îmi doresc să trăiesc şi să împart experienţele mele, lăsând în urmă scrierile mele ca o dovadă a celor trăite de mine”, ne împărtășește din proiectele sale Adina Alexandrescu.

(w640) Adina Span

În cartea sa,  Adina Alexandrescu a scris despre România și despre experiențele sale departe de țara în care s-a născut.

Pentru mine, România înseamna parfumul îmbătător al frunzelor de tei. Când mă gândesc la România îmi apar automat în minte imagini cu prietenii mei dragi, părinţii ce nu pot fi alături de mine, vizualizez plimbările in miez de noapte in parcul Copou, din oraşul meu natal Iaşi, peisajele fantastice din toată țara şi oamenii ospitalieri. România, ţara mea dragă, te iubesc şi te port în suflet oriunde mă aflu!”, mărturisește, cu emoție, la final, Adina Alexandrescu.

***

Interviu realizat de Aura Dobre – producător TVR Internațional

 • 12:30
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz
 • 13:00
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz