loader

„Copii buni pentru Europa”

Miercuri, 26 octombrie, seria de reportaje „Actualitatea TVRi” ajunge din nou în mijlocul comunităţii româneşti din Düsseldorf, unde ne prezintă modul în care s-a organizat biserica românească din zonă. De la ora 21:00, la TVRi.

 

Actualitatea TVRi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Adunați la slujba duminicală, în biserica închiriată cu ora Liebfrauenkirche, românii din Düsseldorf speră în dobândirea propriei biserici ortodoxe. Comunitatea românească de aici, una dintre cele mai vechi din Germania, nutrește de multă vreme dorinţa de a avea biserică, fie aceasta dobândită prin cumpărarea unui edificiu, fie prin construirea unui lăcaș românesc.

Instituțional, biserica românească din Düsseldorf este cea mai veche din Germania, după ctitoria de la Baden-Baden a lui Mihail Sturdza, fost domnitor al Moldovei şi are două hramuri, Sf Treime și Sf. Nicolae. Ea își desfășoara activitatea în două lăcașuri închiriate: ElisabethKirche, pentru întâlnirile de vineri și Liebfrauenkirche, pentru slujbele duminicale.

„În iarna anului trecut, am prezentat această inițiativă, la care revenim, acum, în speranța că cineva va auzi și acționa, acolo unde trebuie. Povestea bisericii neconstruite încă este dusă mai departe de gestul adolescenților din Brașov, grupați în Asociația Copiii buni pentru Europa. Ei au lucrat cu mâinile lor o troiță pe care au adus-o la Düsseldorf, spre a o dărui comunității românești de aici, ca simbolică piatră de temelie a unui viitor lăcaș”, spune Sandrino Gavriloaia, realizatorul reportajului.

Asociația Copii buni pentru Europa este o organizație non-guvernamentală de pe lângă Parohia ortodoxă Carpați - Biserica "Sf. Nicolae" din Brașov. Înființată în 2007, asociația organizează, în fiecare vară, o tabără de creație la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde elevi din clasele I-XII deprind vechi și uitate tradiții, meșteșuguri, cântece, dansuri și datini.

Asociația brașoveană nu se află la primul proiect din Germania. De această dată, elevii și studenții din Brașov au fost invitați în cadrul unui amplu program cultural organizat de Asociația germano-română Atheneum, la Düsseldorf. Ei au adus, din inima României, o troiță pe care au lucrat-o la Mănăstirea Brâncoveanului, în timpul taberei de creație de la Sâmbăta de Sus.

„Împreună cu Muzeul Satului din București, cu meșterii populari și cu formația TREI PARALE, tinerii brașoveni au participat la ilustrarea unui tablou viu, menit să evoce România anului 1866, an în care a urcat pe tronul Principatelor Unite Carol I. Alături de ei, Maica Macrina venită de la Nurenberg să-și prezinte măiestria de iconar”, adaugă Sandrino Gavriloaia.

 

Montajul: Dragoș Smărăndescu

Imaginea: Andrei Coruț, Eugen Demetercă

Producător: Sandrino Gavriloaia

Foto: Sandrino Gavriloaia

 

Reportajul „Copii buni pentru Europa” poate fi văzut la:
TVR Internațional:  26 octombrie: ora 21:00 (În reluare 29 octombrie, ora 14:30)
TVR MOLDOVA:  26 octombrie: ora 23:40; R(În reluare 29 octombrie, ora  23:35 şi 30 octombrie, ora 3:35)
TVR HD: 29 octombrie, ora 20:30

22:40 Teatrul TV

*Patima de sub ulmi

Autor Eugen O’Neill

Adaptare şi regie Dinu Cernescu

Distribuție: Mircea Albulescu-Ephraim Cabot, Adriana Trandafir-Abbie, Florin Piersic Jr.-Eben, Valentin Teodosiu-Simion, Constantin Cotimanis-Petru

Simion (Valentin Teodosiu) și Petru (Constantin Cotimanis), cei doi fii răzvrătiți ai bătrânului Ephraim Cabot (Mircea Albulescu) părăsesc ferma tatălui lor, în căutarea aurului californian. Cel de-al treilea fiu, Eben (Florin Piersic Jr), rămas acasă, își întâmpină tânăra mamă vitregă. Abbie (Adriana Trandafir) este atât de tânără încât i-ar fi mai potrivită ca soție decât ca mamă.

Producător Ruxandra Ţuchel

0:15 Destine ca-n filme

*In memoriam Mihai Leu

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Producător Iuliana Marciuc

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri