loader
Foto

Galerie foto

„Copii buni pentru Europa”

Miercuri, 26 octombrie, seria de reportaje „Actualitatea TVRi” ajunge din nou în mijlocul comunităţii româneşti din Düsseldorf, unde ne prezintă modul în care s-a organizat biserica românească din zonă. De la ora 21:00, la TVRi.

 

Actualitatea TVRi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Adunați la slujba duminicală, în biserica închiriată cu ora Liebfrauenkirche, românii din Düsseldorf speră în dobândirea propriei biserici ortodoxe. Comunitatea românească de aici, una dintre cele mai vechi din Germania, nutrește de multă vreme dorinţa de a avea biserică, fie aceasta dobândită prin cumpărarea unui edificiu, fie prin construirea unui lăcaș românesc.

Instituțional, biserica românească din Düsseldorf este cea mai veche din Germania, după ctitoria de la Baden-Baden a lui Mihail Sturdza, fost domnitor al Moldovei şi are două hramuri, Sf Treime și Sf. Nicolae. Ea își desfășoara activitatea în două lăcașuri închiriate: ElisabethKirche, pentru întâlnirile de vineri și Liebfrauenkirche, pentru slujbele duminicale.

„În iarna anului trecut, am prezentat această inițiativă, la care revenim, acum, în speranța că cineva va auzi și acționa, acolo unde trebuie. Povestea bisericii neconstruite încă este dusă mai departe de gestul adolescenților din Brașov, grupați în Asociația Copiii buni pentru Europa. Ei au lucrat cu mâinile lor o troiță pe care au adus-o la Düsseldorf, spre a o dărui comunității românești de aici, ca simbolică piatră de temelie a unui viitor lăcaș”, spune Sandrino Gavriloaia, realizatorul reportajului.

Asociația Copii buni pentru Europa este o organizație non-guvernamentală de pe lângă Parohia ortodoxă Carpați - Biserica "Sf. Nicolae" din Brașov. Înființată în 2007, asociația organizează, în fiecare vară, o tabără de creație la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde elevi din clasele I-XII deprind vechi și uitate tradiții, meșteșuguri, cântece, dansuri și datini.

Asociația brașoveană nu se află la primul proiect din Germania. De această dată, elevii și studenții din Brașov au fost invitați în cadrul unui amplu program cultural organizat de Asociația germano-română Atheneum, la Düsseldorf. Ei au adus, din inima României, o troiță pe care au lucrat-o la Mănăstirea Brâncoveanului, în timpul taberei de creație de la Sâmbăta de Sus.

„Împreună cu Muzeul Satului din București, cu meșterii populari și cu formația TREI PARALE, tinerii brașoveni au participat la ilustrarea unui tablou viu, menit să evoce România anului 1866, an în care a urcat pe tronul Principatelor Unite Carol I. Alături de ei, Maica Macrina venită de la Nurenberg să-și prezinte măiestria de iconar”, adaugă Sandrino Gavriloaia.

 

Montajul: Dragoș Smărăndescu

Imaginea: Andrei Coruț, Eugen Demetercă

Producător: Sandrino Gavriloaia

Foto: Sandrino Gavriloaia

 

Reportajul „Copii buni pentru Europa” poate fi văzut la:
TVR Internațional:  26 octombrie: ora 21:00 (În reluare 29 octombrie, ora 14:30)
TVR MOLDOVA:  26 octombrie: ora 23:40; R(În reluare 29 octombrie, ora  23:35 şi 30 octombrie, ora 3:35)
TVR HD: 29 octombrie, ora 20:30

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri