loader
Foto

Acţiuni în sprijinul românilor de pretutindeni, la “Investiţi în România!”

Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a fost  invitatul lui Sorin Burtea, vineri, 25 aprilie, la TVR Internaţional, de la ora 19.00.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Numărul românilor care au emigrat în căutarea unui trai mai bun a crescut considerabil după aderarea la Uniunea Europeană. Conform proiectului Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013 – 2020, peste 2 milioane de concetăţeni sunt plecaţi la muncă în Europa, cei mai mulţi în Italia şi Spania. Germania şi Anglia au atras forţă de muncă înalt calificată. Neoficial însă, sunt peste 3 milioane de români care lucrează în spaţiul bătrânului continent. Criza a atenuat acest exod.

Decizia de a părăsi ţara nu este uşoară, iar traiul printre străini, departe de cei dragi, necesită o voinţă extraordinară. După 2000, sumele trimise acasă au însemnat circa 8 miliarde de euro anual. În recesiune, aceste fonduri s-au diminuat. Chiar şi aşa, cele 3 miliarde de euro, bani lichizi pentru familiile rămase în ţară, au fost peste nivelul investiţiilor străine directe. Este un ajutor important pentru economie, pentru susţinerea consumului, care s-a prăbuşit în criză, mai ales după tăierile de salarii şi pensii.

Înţelegerea problemelor cu care se confruntă românii de pretutindeni şi sprijinirea acestora în situaţii limită este datoria statului. Reducerea taxelor consulare, repatrierea de urgenţă a trupurilor neînsufleţite, în cazul familiilor sărace, înlesnirea procesului de vot, înfiinţarea unui telefon verde, transparenţă totală la atribuirea fondurilor de la Departamentul de Resort sunt cele mai importante solicitări ale organizaţiilor românilor din afara ţării. De asemenea, simplificarea procedurilor de obţinere a documentelor de la direcţiile consulare ar fi un ajutor real, în special pentru cei care locuiesc pe alte continente. În multe cazuri, birocraţia îi împiedică să-şi refacă paşaportul românesc.

Despre soluţiile autorităţilor la problemele diasporei vorbim în această ediţie.

***

Emisiunea “Investiţi în România!-Euroeconomia” este difuzată în direct, la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

foto: Agerpres

8:00 Weekend matinal

* Matinal (I)

Prezintă Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri