loader
Foto

5 noi ediţii „Prezenţe româneşti” în luna martie, la TVR Internaţional

Realizatorii Mihaela Iamandei şi Marian Voicu pregătesc ediţii în premieră ale emisiunii dedicate comunităţilor româneşti din afara graniţelor, proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Prezenţe româneşti

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane va continua cu partea a doua, în martie 2024. Realizatorul Marian Voicu ne va aduce trei noi ediţii filmate în Statele Unite ale Americii.

(w882)

(w882)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces.

„Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depăşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei.

(w882)

(w882)

Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite”, ne promite jurnalistul TVR Marian Voicu.

Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.

„Laboratorul de manuale al românilor din Voivodina”

(w882)

La rândul său, Mihaela Iamandei continuă să ne aducă în prim-plan „Prezenţe româneşti” din Serbia. Școlile românești din Voivodina au reprezentat, de peste 200 de ani, de când funcționau în cadrul bisericilor, principalele scuturi de rezistență împotriva slavizării. Pentru românii minoritari în Voivodina, manualele și cărțile în limba română au fost și sunt principalele instrumente de învățare și păstrare a limbii materne în forma sa literară. Conceperea și editarea manualelor în limba română sunt adevărate provocări, printre numeroase obstacole, pentru comunitatea românească, atât din Provincia Autonomă, cât și din întreaga Serbie.

(w882)

Alături de echipa TVR Internațional, formată din Mihaela Iamandei, jurnalist și Claudiu Petringenaru, director de imagine, telespectatorii TVRi sunt invitaţi să pătrundă în „Laboratorul de manuale al românilor din Voivodina”. Vom vedea cine, cum și unde le realizează, precum și specificul acestor manuale deosebit de importante pentru dăinuirea românismului în țara vecină, în noua serie de episoade „Prezenţe româneşti” – în luna martie, la TVR Internaţional.

 

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

* Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

*Corneliu Coposu

17 ani de detentie si alti doi de domiciliu fortat în Bărăgan. O permanentă urmărire si hărtuire ce nu a încetat până în decembrie 1989. Corneliu Coposu a fost unul dintre simbolurile rezistentei anticomuniste românesti.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

1:00 De ce-aş citi?

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(redifuzare)

 
 Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

Cauzele spirituale ale bolilor și terapeutica lor

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Luni, 4 martie, de la ora 19:00, TVR Internațional redifuzează sub genericul ”Un doctor pentru dumneavoastră” o ediție despre abordarea holistică ...

Italia, partener principal pentru România

Italia, partener principal pentru România

publicat: miercuri, 28 februarie 2024

Marți, 5 martie, de la ora 21:00, revedeți la TVR Internațional o ediție ”Investiți în România!” despre consolidarea parteneriatelor ...

Vedem "Moromeții" 1 și 2, în regia lui Stere Gulea, la "Noaptea albă a filmului românesc" pe 2 martie, de la ora 22.10 și 0.25, la TVR ...

 

#tvri