loader
Foto

Galerie foto

Actualitatea TVRi: ”Crăișorii”... Europei

Sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 19.30, la TVRi, vedem cum Ansamblul  ”Crăișorii Pietrei Craiului” a străbătut Europa de la est la vest. Drum greu, cu multe încercări.

 

Actualitatea TVRi

Zărnești, un oraș de la poalele Pietrei Craiului. Asemeni multor alte orașe și sate din România celor 100 de ani, cei rămași acasă sunt din ce în ce mai puțini.

Bătrâni, copii, adolescenți și câțiva adulți s-au încăpățânat să rămână. Ceilalți, tineri și adulți buni de muncă au luat drumul Europei în căutarea unui trai mai bun sau a unui serviciu mai bine plătit. Și-au lăsat acasă, lângă munte, copiii, familiile, amintirile.

(w882)

De câțiva ani există la Zărnești un ansamblu ”Crăișorii Pietrei Craiului”, care  de când s-a înființat colindă prin lumea românilor duși din țara lor să le mai aline dorul prin cântec și dans. Mesagerii folclorului românesc duc cu ei, ascunse adânc în sufletele de adolescenți, drama lipsei părinților.

Alături de  ”Crăișorii Pietrei Craiului”, o echipă TVR Internațional a străbătut Europa de la est la vest cu destinația românii din estul Franței și sud vestul Germaniei.

”Microbuzul în care ne-am înghesuit câțiva adulți și mai mulți adolescenți ne-a făcut să trăim și pe noi pentru câteva zeci de ore asemeni românului care străbate drumurile Europei în căutarea unui trai mai bun.”

(w882)

Echipa TVRi a fost alături de  de Crăișorii din Zărnești în Godoncourt, un sat uitat de lume din apropierea Munților Voges, unde, într-o fostă mănăstire franciscană este în curs de amenajare o mănăstire ortodoxă în care se fac rugăciuni în limba română și franceză.

Tot acolo, în satul amorțit de timp, români și francezi s-au prins într-o horă românească urându-i României centenare la mulți ani. Excursia cu folos a continuat în Pulversheim unde  există singura biserică ortodoxă română din estul Franței  pictată, unde sfinții ocrotesc ”mica Românie” care s estrânge aici la slujbele de duminică.

(w882)

Crăișorii au vizitat apoi sediul Consiliului Europei din Strasbourg, au încins o horă românească lângă zidurile vechii catedrale din centrul capitalei Alsaciei alături de turiști veniți din toate colțurile lumii să viziteze târgul de Crăciun și au  avut parte de o lecţie de istorie în Germania, la Baden Baden unde există Capela princiară Sturdza, locul în care este înmormântată familia domnitorului moldovean Mihai Sturdza și unde dintotdeauna slujbele s-au rostit doar în limba română.

(w882)

”Fiecare dintre noi a aflat, din această călătorie, câte ceva despre limitele sale, despre dragostea de țară, despre familie și cât de greu este să-ți ascuzi lacrimile în suflet atunci când trăiești departe de țara ta sau când ești adolescent și nu-ți ai părinții aproape. Am descoperit o Românie mică tânjind după România mare care tocmai a împlinit 100 de ani.”

Imagine Rudolf Silagyi

Realizator Aura Dobre

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminica, 28 aprilie, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR ...

 

#tvri