loader
Foto

Galerie foto

Ileana Ploscaru Panait

Ileana Ploscaru Panait, artist vizual, semnează, la TVR Cultural, „Pastile de artă”, „Poesis”, VideoART” și „Biografii necesare”. Este și producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”.

 

Biografii necesare
Pastila de artă

Este absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti şi a urmat stagii de master, burse de studii şi cursuri de specializare în Management Cultural şi Formarea Instructorilor în Management Cultural în Uniunea Europeană.

A lucrat în domeniul artelor vizuale ca muzeograf la Muzeul de Artă din Bacău, Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, calitate în care a organizat peste 800 de expoziţii şi manifestări culturale în ţară şi în străinătate. A făcut parte din staff-ul Târgului Internaţional de Carte BOOKarest. Publică în reviste de specialitate, face parte din jurii şi simpozioane naţionale de artă plastică.

Ca artist vizual, a organizat opt expoziţii personale de grafică şi pictură, lucrările sale au fost selectate în expoziţii din ţară şi din străinătate, a participat la tabere de creaţie şi burse de studii din România şi de peste hotare. Lucrări ale artistei se află în muzee şi colecţii private din România, Grecia, Olanda, Franţa, Belgia, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Italia, Slovacia, Ungaria.

Din 2000 este realizatoare și producătoare în cadrul Direcţiei Programe - Departamentul Producţie editorială, unde a lucrat la emisiunile de anchetă culturală „Preţul culturii’’, „Lentila de contact’’ şi la documentarele-eveniment „Anul Francofoniei”, „Muzeul Naţional de Artă Contemporană’’, „Anul Brâncuşi’’, „Anul Brâncoveanu’’ .

A fost redactor la emisiunea „Garantat 100%’’ şi editor coordonator al magazinului cultural „Art@ro’’, de la TVR Cultural. A lucrat la campaniile Televiziunii Naţionale „Mari Români”, „Restauration” şi la cele cinci ediţii ale Eurovision pentru tinerii muzicieni şi dansatori. A realizat serialul săptămânal „Un tablou pe săptămână’’.

Recente:

Din 2015 este producătoarea emisiunii „Mic Dejun cu un Campion”, ajunsă în 2023 la sezonul 18, în nouă ani de difuzare neîntreruptă.

Realizatoare şi producătoare a seriei „Pastila de artă”: „Capodopere” – Galeria de Artă Modernă Românească, „O vedetă, un tablou” – Galeria de Artă Europeană şi „Tezaur medieval” – Galeria de Artă Veche Românească, toate trei realizate în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României.

Producătoare a serialului „Poesis” şi „VideoART’’ în actuala grilă de programe de la TVR Cultural.

Realizatoare şi producătoare a serialului „Biografii necesare” – „Secţiune prin atelier” ajuns la sezonul al doilea în grila de toamnă 2023, la TVR Cultural. Semnează, totodată, scenariul şi regia.

 

PREMII de televiziune:

2008 - nominalizare la Japan Prize Award 2008 – International Contest for Educational Media pentru programul „O vedetă, un tablou’’, show interactiv cu premii care prezintă capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României.

2009 - Premiile Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) - Premiul special al juriului -acordat Societăţii Române de Televiziune ¬ pentru Proiectul „Restaurare" şi Premiul Revistei TV Mania pentru promovarea proiectelor culturale (cu colectivul)

2010 - Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) la categoria documentar istoric pentru Programul Restaurare (cu colectivul)

2012 - Premiul românilor din diaspora pentru filmul „O lume despre care nu se vorbeşte’’ din cadrul Campaniei 10 ani TVR Cultural

2012 - Premii/trofeu pentru spectacolul în direct Premiile TVR Cultural

2014 - Marele Premiu APTR pentru Campania Brâncoveanu (cu colectivul) şi Premiul pentru Documentar pentru Campania „Comoara pierdută, Mănăstirea Văcăreşti”

2018 - Premiul APTR în cadrul Galei Centenar pentru formatul „Mic dejun cu un Campion”

2020 - Premiul TVMania pentru emisiunea „Mic dejun cu un Campion”

 

„Opinia potrivit căreia omul obişnuit este departe de a înţelege şi ,gusta’ arta cultă este de mult depăşită. Prin toate programele pe care le fac doresc să încurajez contactul firesc cu opera de artă. Artistul şi lucrările sale, indiferent că aparţin secolelor trecute sau contemporaneităţii, sunt perfect abordabile de toată lumea. Arta nu este un act sacru, ci un gest cotidian’’ – Ileana Ploscaru Panait.

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 

#tvri