loader
Foto

Ziua Naţională a Comemorării Holocaustului, la TVR Internațional

TVR Internaţional marchează Ziua Holocaustului, 9 octombrie, şi vă reaminteşte o lecţie cumplită a istoriei prin programe speciale.

 

În 9 octombrie 1941 a început, în România, deportarea forţată a evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria. Câţiva ani mai târziu, după Dictatul de la Viena, trupele maghiare ocupau nordul Transilvaniei şi erau pregătite pentru deportarea evreilor către lagărele de exterminare din Germania sau din Polonia ocupată.

Din Cluj, Reghin, Târgu Mureş, Oradea şi Baia Mare au plecat cele mai multe trenuri către lagărele morţii. Adolf Eichman însuşi a venit să urmărească operațiunea de curățare a Ungariei de evrei”.

(w882) Deportati

Pentru a nu lăsa în uitare și mai ales pentru a nu repeta atrocitățile de acum 80 de ani, Guvernul României a hotărât, în 2004, ca ziua de 9 octombrie să fie, în țara noastră, Ziua Holocaustului, zi în care au loc ceremonii și acțiuni culturale pe întreg teritoriul României pentru a păstra vie amintirea unei perioade tragice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2015, TVR Internaţional a realizat serie de documentare - Amintiri din infern” - cu şi despre supravieţuitorii lagărului de la Auschwitz, originari din nordul Transilvaniei, dar și cu descendenți din familiile marcate de pierderea celor dragi în lagărele morții.

(w882) Deportati

Echipa de jurnalişti a mers pe urmele poveştilor în cele mai însemnate comunități de evrei din Transilvania. Următoare oprire a fost Auschwitz - Birkenau, locul unde au pierit peste 160.000 de evrei, aduşi din Ardealul ocupat.

Călătoria jurnalistică a continuat în Israel unde câţiva supraviețuitori ai lagărului de la Auschwitz au dorit să-și spună povestea în faţa camerei de filmat. Ultimul loc în care jurnaliştii TVRi au ajuns a fost Memorialul Yad Vashem, unde au primit permisiunea să filmeze în Sala Numelor, locul cel mai emoționant din tot muzeul dedicat victimelor Holocaustului.

În 9 octombrie 2017, TVR Internaţional difuzează trei dintre documentarele care au fost realizate în 2015.

De la ora 15.00, va putea fi urmărit episodul în care Ivan Lungu povesteşte despre experiența trăită de familia lui în lagărul de la Auschwitz. Doar o mătuşă s-a mai întors din infern și povestea ei a marcat destinul întregii familii.

(w882) lungu

De la 15.30, o altă amintire de la Auschwitz. Segalit Karl s-a născut la Cluj, iar numele de fată a fost Viorica Hamlet. Din lagărul morții doar ea și mama ei sau mai întors, iar tatăl și fratele au rămas. Din cauza problemeleor de sănătate se deplasează mai greu, dar a făcut eforturi mari să vină la întâlnirea cu echipa TVR, pentru că a dorit ca povestea ei să fie cunoscută.

(w882) Segalit Ka

De la ora 21.00, va fi difuzat episodul despre oraşul Dej, leagănul unei importante comunităţi evreieşti, înainte ca Hitler că găsească soluția finală, prin care a distrus vieţi, familii, speranţe, și a răpit definitiv farmecul special pe care îl avea în acea perioadă orașul aflat la confluenţa dintre Someșul Mic şi cel Mare.

(w882) Deportati

Aici a fost de altfel amenajat și cel mai are ghetou în aer liber de unde evreii din Dej și din împrejurimi au fost trimiși, mai apoi, cu trenurile spre Auschwitz. Mulți spun că după decimarea evreilor ceva s-a rupt definitiv, iar Dejul nu a mai fost la fel. Aminitirile strânse de copiii celor care au supravieţuit lagărelor morţii sunt păstrate cu grijă. Mulți dintre cei întorşi din infern nu au povestit multă vreme prin ce au trecut. Au vrut astfel să-și protejeze familiile de o traumă imensă.

***

Aura Dobre - realizator - Amintiri din infern”

Am stat pe vorbă cu supraviețuitori ai lagărelor din Polonia, Germania și Transnistria. Am creionat o hartă a durerii, dar și a renașterii, a speranței și a certitunii că nimic din ce a fost trăit nu a putut fi uitat… Am fost pe urmele lacrimilor la Auschwitz- Birkenau. Am pășit cu tristețe ca într-un cimitir deschis. Călătoria noastră s-a încheiat firesc în Ierusalim la Yad Vashem, memorialul dedicat celor 6 milioane de evrei disparuti în lagarele morții. O călătorie dureroasă care povestește despre adevăruri care nu trebuie uitate…”

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri