loader
Foto

Ziua Comunităţii Româneşti din Aragon

Emisiunea "Actualitatea TVRi" vă aduce, în ediţia din 17 mai, un reportaj despre Ziua Comunităţii Româneşti din Aragon. La TVR Internaţional şi pe TVR+ de la ora 21.00.

 

Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Zaragoza este al cincilea oraș spaniol ca mărime, capitala comunității autonome Aragon, cu o populaţie de 800.000 de locuitori.

Din cei aproximativ 60.000 de străini care au ales să se stabilească aici, peste 35.000 sunt români înregistraţi, dar se spune că sunt mai mult de 50.000.  Şi-au construit o altă viaţă, dar şi o “Românie a lor” în care am pătruns la invitaţia Asociaţiei Acasă”.

(w882) zaragoza

Românii din Aragon sunt o comunitate specială. O comunitate care ne-a surprins prin maturitatea ei. Au riscat şi au câştigat. Au refuzat să se lase sufocaţi de greutăţi şi clişee pe care viaţa nu le poate învinge cu una, cu două. Trăiesc bine ancoraţi în cotidian, împliniţi, dar foarte aproape de tot ce se întâmplă în România şi, mai ales, rămân strâns legaţi de rădăcinile lor.

***

„Ziua Comunităţii Româneşti din Aragon”, eveniment de succes organizat anual din 2014 de Asociaţia „Acasă“, a strâns în 23 aprilie, când se sărbătoreşte Ziua de San Jorge-Sfântul Gheorghe, patronul Aragonului, peste 8.000 de români, iar spaniolii au venit să “guste” nu numai deja binecunoscuţii mici, dar şi programul artistic oferit de soliştii şi ansamblurile româneşti.

(w882) Mici

Pe  parcursul celor  trei zile cât s-a derulat evenimentul, ca într-o nuntă din poveşti, românii au demonstrat, încă o dată,  că “mica lor Românie “ din Zaragoza funcţionează perfect.

Manifestările  au început sâmbătă, 22 aprilie, la sediul consulatului României din Zaragoza, printr-o întâlnire a reprezentantului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Ovidiu Iane, cu mai mulţi reprezentanţi ai principalelor asociaţii din regiune, ai parohiei ortodoxe și catolice. La întâlnire a participat şi Doru Petrişor Coliu, deputat  pentru diaspora, rezident în Spania de 17 ani.

(w882) Oficiali

Seara, la Mallen, o mică localitate, la 65 de km nord-vest de Zaragoza, am fost martorii unui eveniment emoţionant: pentru prima oară în Aragon, o localitate de aici s-a înfrăţit cu o localitate din România, în urma demersurilor făcute de Gabriela Mărginean, până anul acesta preşedinte al Asociaţiei “Acasă” din Zaragoza”, în prezent coordonator de proiecte.

(w882) Infratirea

În Mallen sunt stabiliţi  peste 400 de români, iar în anul 2015 şi-au înfiinţat prima asociaţie. Românii din mica localitate acum înfrăţită cu o comună din Alba s-au integrat şi sunt respectaţi.

(w882) Biserica

Ziua de 23 Aprilie a început la Biserica Ortodoxă Română «Adormirea Maicii Domnului» din Zaragoza (construită într-o fostă hală industrială din oraș), la care au fost prezenți peste 500 de enoriași, și a continuat în Parcul de distracții al orașului, unde au participat, până la miezul nopţii, peste 10.000 de spectatori.

(w882) Strada

Asociaţia „Acasă” din Zaragoza a reuşit să organizeze cu succes şi anul acesta cel mai mare spectacol muzical dedicat Zilei Comunităţii Româneşti din Aragon. Ca în fiecare an, manifestarea a fost dedicată românilor, dar şi spaniolilor care participă şi se bucură de atmosferă, muzică şi gastronomie.

(w882) Danspaniol

Luni, 24 aprilie, în  cea de-a treia zi a manifestărilor dedicate Zilei comunităţii româneşti din Aragon, Asociaţia „Acasă”, cu sprijinul ICR, ne-a invitat la comedia „Din înţelepciunile lui Dorel”, cu actorul Andrei Ciopec.

(w882) Dorel

***

Evenimentul  a fost organizat în colaborare cu: Institutul Cultural Român, Consulatul României din Zaragoza, Biserica Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului” din Zaragoza şi Bisericile Ortodoxe Române din teritoriul Aragones, Biserica Catolică, Asociaţiile româneşti din Zaragoza, Sabiñanigo, Mallen, Alcañiz şi cu sprijinul firmelor româneşti din zonă.

(w882) Doamna mic

***

Un reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

 

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri