loader
Foto

Vasile Şeicaru faţă-n faţă cu Adriana Trandafir, la TVR Internaţional

Ediţia a cincea a emisiunii din noul sezon o aşază pe prezentatoarea ADRIANA TRANDAFIR faţă-n faţă cu... Folkul, printr-unul dintre reprezentanţii săi cei mai de seamă: VASILE ŞEICARU!

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Ediția emisiunii de joi 14 noiembrie este disponibilă online pe TVR+

De loc din Galaţi, cantautorul Vasile Şeicaru a debutat cu o trupă beat, de unde, în 1968, a avut şansa să fie cooptat de grupul folk rock Cristal, o adevărată şcoală unde i-a avut profesori pe colegii săi muzicieni între care liderul organist Puiu Creţu şi trompetistul Doru Căplescu. Câştigând premii la toate concursurile naţionale la care au participat, gălăţenii au intrat şi în vizorul lui Adrian Păunescu pentru Cenaclul „Flacăra”. De atunci încoace, drumul folkistului a fost clar.

(w500) Vasile Sei

Invitatul nostru are în panoplie toate premiile posibile în România, inclusiv câteva nominalizări internaţionale. Interesant este faptul că şcoala gimnazială din comuna Oancea în care s-a născut (şi unde a predat câţiva ani după absolvirea facultăţii) îi poartă numele, fireşte şi titlurile de Cetăţean de onoare al Galaţiului şi al Buşteniului. În 2006, preşedintele României l-a decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. Are în continuare o activitate susţinută şi... proiecte, pe care sperăm să le aflăm împreună joi seara, la TVR Internaţional.

O MELODIE PENTRU ROMÂNIA. Deşi există opinii că melodia propusă astăzi ar fi provenit din Asia Centrală, CIOCÂRLIA – căci despre aceasta este vorba – este recunoscută în lume ca aparţinând melosului românesc. Cântată cu predilecţie la vioară şi la nai, piesa – de inspiraţie folclorică - şi-a pierdut conotaţia dansantă, devenind în timp o lucrare concertantă de virtuozitate, care atinge apogeul atunci când instrumentiştii includ elemente onomatopeice, care tind să redea trilul ciocârliei.

Melodia a fost pusă în pagină şi făcută celebră de naistul Angheluș Dinicu și de violonistul Sava Pădureanu la Expoziția Internațională de la Paris din 1889. La succesul piesei au mai contribuit lăutarii Grigoraș Dinicu (nepotul lui Angheluș) care a adaptat piesa pentru vioară, precum şi Fănică Luca, părintele naiului. Nu se poate trece cu vederea contribuţia compozitorului român etalon, George Enescu, cel care a inclus-o în celebra sa “Rapsodie Română” (1901-1902), ori prelucrarea rock din anii ‘80, atât în Germania cât şi în România, de către Nicolae Covaci şi grupul Phoenix.

Emisiunea vă propune însă o înregistrare inedită a Televiziunii Române, cu un naist celebru în anii ’80, Radu Simion, precum și cu o orchestră… asiatică.

Clipul din diaspora îi aparţine în această emisiune chitaristului Gabriel Nacu, rezident în Anglia. Cel care l-a lansat pe solistul Cristian Minculescu (înainte de Iris) cu grupul său Harap Alb a devenit celebru prin colaborările cu trupele rock Roşu şi Negru şi Voltaj. Plecat din ţară în 1990, Gabi a cântat în Londra şi împrejurimi, în diverse formule. În prezent lucrează ca IT-ist, dar şi-a păstrat pasiunea pentru muzică (în particular cea cu influenţă etno), insuflând-o mai departe fiului său, student la Cambridge. Iar videoclipul „Am lăsat copiii acasă” pe care vi-l propunem a fost realizat de chitarist cu forţe proprii, pentru You Tube, unde a strâns mii de vizualizări, în primul rând din diaspora – veţi vedea de ce!

Emisiunea se difuzează joi, 14 noiembrie, de la ora 21.10 pe TVR Internaţional şi LIVE pe TVR+.

Foto: seicaru.ro

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri