loader
Foto

Unirea Dobrogei cu România, episodul 3 din seria "Unirile Românilor"

Documentarul despre redobândirea Dobrogei de către România, în premieră la TVR Internațional, sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19.00.

 

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

În timpul Războiului de Independenţă, Carol de Hohenzollern Sigmaringen dă primul mare examen în fruntea Statului Român. După Congresul de la Berlin, din vara lui 1878, este pus în faţă unei alegeri dificile. Se sfătuieşte cu tatăl său în legătură cu acţiunile Rusiei ţariste, care ceda României Dobrogea, dar reocupa sudul Basarabiei. În hotărârea lui Carol I de a accepta târgul propus de ruși, a contat foarte mult avantajul pe care Statul Român îl obținea datorită ieşirii la Marea Neagră şi la lumea întreagă.

(w882) Unirea Dob

Unirile Românilor, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, sâmbătă, ora 19.00

“( …) Io Mircea mare voievod şi domn din mila lui Dumnezeu şi cu harul lui Dumnezeu, stăpânind şi domnind peste toată Ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de peste munţi, încă şi către părţile tătăreşti şi Amlaşului şi Făgăraşului herţeg şi domnitor al Banatului Severinului şi pe amândouă părţile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare şi stăpânitor al cetăţii Dârstorului”.

Vorbele acestea au făcut istorie. Mircea cel Bătrân cucereşte Dobrogea în 1389, o pierde după Nicopole, în 1396, o recucereşte în 1404. La doi ani după moartea sa, în 1420, Dobrogea este ruptă din Ţara Românească… Va reveni în contextul războiului ruso-româno-turc din 1877, prin prevederile tratatului de pace de la San Stefano, de la începutul anului 1878, precum şi prin hotărârile Congresului de la Berlin, din vara aceluiaşi an. La 14 noiembrie 1878, Principele Carol I dădea proclamaţia de Unire a Dobrogei cu România (limitată spre sud de o linie care pleca de la vest de Silistra şi ajungea la Mangalia). La 1877, în cancelariile europene s-au semnat tratate, pe câmpurile de luptă s-a vărsat sânge. Toate acestea au dus la Independența României și la reîntregirea teritoriului național cu Dobrogea.

Cauzele și efectele evenimentelor sunt analizate de istoricii: acad. Ioan - Aurel Pop - președintele Academiei Române, Sorin Liviu Damean, Alin Ciupală, Ion Bulei, Georgeta Penelea Filitti, Florea Ioncioaia, Emanuel Plopeanu, Daniel Citirigă, Lucian Boia, Petre Otu, Enis Tulca de la Universitatea Galatasaray, Radu Portocală – jurnalist şi scriitor, Emil Hurezeanu, jurnalist şi diplomat, Manuela Cernat – critic şi istoric de film.

Echipa TVR Internațional a filmat urmele istoriei, de la Vidin, Plevna și Grivița, locuri unde s-au jertfit soldații români, până la Neully-sur-Seine, San Stefano, Viena și Berlin, locuri în care diplomații români au luptat, la rândul lor, pentru o Românie puternică.

Documentarul despre redobândirea Dobrogei de către România, în premieră la TVR Internațional, sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19.00.

(w882) Unirea Dob

Coordonator proiect: Cristina Leorenţ

Producător şi realizator: Radu Găină

Scenariul/comentariul: Radu Găină, Gabriel Rusu

Jurnalişti: Diana Gheorghiu, Ştefania Ţene

Director de imagine: Mihai Adrian Buzura

Editor imagine:  Marius Șerban

Voice Over: Constantin Lupescu, Damian Oancea

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri