loader
Foto

Unde v-ar plăcea să trăiţi?

În ediţia de joi, 29 mai, la "România dus-întors" s-a vorbit despre migraţie, egalitate şi despre nivelul de trai din Europa şi nu numai.

 

Gabriela Dumbravă
România dus-întors

Unde v-ar plăcea să trăiţi? Într-o societate cu diferenţe mari între indivizi sau într-una care promovează egalitatea?

Un studiu realizat de un cercetător olandez în aproximativ 70 de state de pe toate cele şase continente arată că Arabia Saudită, România sau Rusia sunt ţări în care oamenii au o atitudine de supunere, acceptă ordinea ierarhică fără comentarii, iar cei subordonaţi aşteaptă să li se spună ce au de făcut.

În astfel de state, diferenţele de clasă socială sunt foarte mari. La polul opus se situează Danemarca, Israel sau Marea Britanie. Aici, ierarhiile sunt mult aplatizate, iar indivizii cer justificări când unii deţin mai multă putere în defavoarea altora.

Să pleci în altă ţară nu mai e o problemă, mai ales în interiorul Uniunii Europene. Mulţi români au facut-o, majoritatea pentru bani. Migraţia nu poate fi oprită atât timp cât în România salariile rămân mici, iar traiul se scumpeşte.

Litrul de benzină, de exemplu, este deja aliniat cu cel din Germania, dar diferenţa de venituri dintre cele două ţări rămâne mare. În cazul în care vă bate gândul să migraţi de unde trăiţi în prezent, pe lângă aspectul financiar, trebuie să ţineţi cont şi de alţi factori, cum ar fi cultura societăţilor. Ar putea să vă scutească de multe dificultăţi de adaptare.

Invitaţii ediţiei:

Magda Cârneci – poet, critic de artă şi preşedintele Grupului pentru Dialog Social

Diana Ursachi – consultant in educaţie, fondatorul Guidecademy

***

Emisiunea „România dus-întors poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


6:20 Regatul Sălbatic

*Sezon 12 Episodul 1

Producător Mihai Enea

6:55 Imnul României

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri