loader
Foto

"Un doctor pentru dumneavoastră": despre boli fără vârstă

Probleme de nefrologie, flebologie, oncologie și chirurgie plastică vor fi dezbătute în edițiile emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră" ce vor fi difuzate zilnic, de luni până joi, în perioada 14-17 decembrie, ora 19.00, la TVR Internațional.

 

Irina Mohora

Luni, 14 decembrie

DURERILE RENALE

Invitat:

  • Prof. Dr. MIRCEA PENESCU, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", preşedinte al Fundaţiei Medicina și Muzica

Boala de rinichi nu are vârstă și nu iartă pe nimeni. Este o afecţiune frecventă, extrem de periculoasă, chiar letală, dar tratabilă dacă este depistată la timp. Durerea de rinichi poate ascunde o afecțiune renală neștiută. Infecţia urinară este o afecţiune a tractului urinar, prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunţată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoţit de durere, hematurie (urinarea cu sânge) şi un miros particular al urinei.

(w882) rinichi

Urmăriți o ediție în care vorbim despre simptome, semne asociate cu durerea de rinichi, cauze, metode de diagnosticare, tratare și prevenire a afecțiunilor renale.

Pentru a ne feri de infecţii, se recomandată urinarea cu regularitate, hidratarea corectă, purtarea lenjeriei din bumbac, consumul vitaminei C, evitarea băilor cu spumă şi geluri de duș.

Boala cronică renală rămâne o problemă de sănătate publică, la nivel internațional. Peste 85% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome iar personele peste 60 de ani au risc de deces de două ori mai mare decât riscul de dializă.

Moderator: Irina Mohora

(w882) flebologie

Marți, 15 decembrie

BOLILE VENELOR ÎN PERIOADA COVID-19

Invitați:

  • dr. TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române
  • prin telefon, dr. THEO TRANDAFIRESCU, prof. asociat la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, specializare în medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, recunoscut ca Top National Physician în 2019 a The New York Times, este Castle Connolly Top Doctors din SUA și chairman al Federației Americane de Cercetare Medicală; de la începutul epidemiei până în prezent, în linia întâi în secția de terapie intensivă din New York.

COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spune  un studiu recent. Apariția trombilor în vene este urmarea inflamației stazei venoase și a creșterii coagulării sângelui. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticității vaselor, pereții acestora se dilată foarte tare și blochează circulația fluxului sanguin. Astfel, se pot forma cheaguri sau trombi, care închid parțial sau total lumenul vasului.

Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se poate desprinde și migra în circulația pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică.

Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Pentru evitarea complicațiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic și stabilirea unui diagnostic rapid și precis. Cheagurile de sânge se formează în general în venele de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult dar se pot forma și pe arterele coronare unde produc infarct sau pe vasele cerebrale și conduc la apariția accidentului vascular cerebral ischemic.

Moderator: Irina Mohora

(w882) oncologie

Miercuri, 16 decembrie

ONCOLOGIE PERSONALIZATĂ PENTRU COMBATEREA CANCERULUI

Invitați:

  • din S.U.A, dr. DORU PAUL, medic specialist oncologie, hematologie şi medicină internă, Spitalul New York Presbyterian din New York, profesor asociat la Cornell University
  • din Canada: Prof. Dr. DIANA IONESCU, medic specialist patologie oncologică, Agenția de tratare a cancerului din Vancouver, profesor de patologie la Universitatea Columbia Britanică

Lupta împotriva cancerului implică modalități diverse de tratare a acestei boli cu terapii inovatoare care folosesc tehnologii moderne. Multe dintre persoanele diagnosticate cu cancer se confruntă cu dificultăți legate de obiceiurile alimentare, doresc informații despre imunoterapie ca metodă terapeutică inovatoare din medicina personalizată, translațională sau despre tratamentul cu CAR-T cells.

Importanța și progresele cercetărilor în oncologie, telemedicina în oncologie, modalitățile de prevenție a cancerului, problemele legate de vitamine și anti-oxidanți în cancer, dieta anti-cancer sunt doar câteva dintre direcțiile de discuție ale acestei ediții.

Moderator: Irina Mohora

(w882) chirurgie

Joi, 17 decembrie – premieră înregistrată

CHIRURGIA PLASTICĂ REPARATORIE

Invitat:

  • dr. DANA JIANU, medic primar chirurgie plastică şi estetică, doctor în științe medicale

Chirurgia estetică pentru unii este o necesitate, pentru alții un moft. O ediție în care discutăm despre limitele chirurgiei plastice și estetice și mai ales când se impune a se realiza anumite intervenții care par de estetică dar în realitate sunt de corectare a unor imperfecțiuni care pot afecta latură psihică așa cum ar fi spre exemplu reconstrucția mamară.

Moderator: Irina Mohora

***

Echipa:

Moderator: Irina Mohora

Realizator: Cristina Anton

Producător: Monica Ancuţa

***

Surse foto: exquis.ro, blog.kilostop.ro, pharmaboardroom.com, chirurgieesteticaplastica.ro

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 10 locații din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Oradea, Constanța și Iași). Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 021 91 34.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri