loader
Foto

Un arhitect român uitat: Edmond Van Saanen Algi

"Reportajele TVRi” v-au invitat miercuri, 3 mai, de la ora 21.00,  la o ediţie în care ați descoperit destinul unui artist: Un arhitect român uitat - Edmond Van Saanen Algi.

 

Reportajele TVR Internaţional

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Născut în 1882, într-o familie bucureșteană cosmopolită, cu origini olandeze și italiene, Edmond Van Saanen Algi este un arhitect român uitat, remarcat în prima jumătate a secolului XX, mai cu seamă, ca decorator, desenator și scenograf.

A realizat decoruri și costume pentru spectacolele Teatrului Cărăbuș, la comanda lui Constantin Tănase.

Lui îi datorăm două creații emblematice pentru București: Palatul ASE-ului și Palatul Telefoanelor, al doilea edificiu de tip zgârie-nori construit în Europa.

(w882) rep

După finalizarea studiilor în Germania și Franța, Edmond Van Saanen Algi primește o primă și importantă comandă din partea familiei Chrissoveloni, pentru lucrări de amenajare la Palatul Ghidigeni, din județul Galați.

(w882) Domeniu Ga

Arhitectul realizează, cu acest prilej, o piscină, o popicărie, o colonadă în stil antic grecesc, un teren de tenis acoperit.

Edmond Van Saanen Algi primește comenzi însemnate, inclusiv pentru legații străine, așa cum au fost cele pentru ambasadele Greciei sau Egiptului sau pentru misiunile diplomatice ale Regatului Român.

Solicitarea pentru construirea Palatului Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, actualul ASE, o primise renumitul arhitect și profesor Grigore Cerkez, care însă, fiind bătrân și bolnav, nu s-a putut dedica acestei lucrări și l-a delegat pe Van Saanen Algi.

(w882) Rep

Comanda a fost realizată între anii 1924-1926 și cuprinde două corpuri principale care dialoghează discret: palatul monumental, cu colonadă impunătoare și fațada în Piața Romană de astăzi, aparținând stilui neoclasic, și aripa din strada Stanislav Cihoschi, construită în stil modernist, de o probabilă inspirație new-yorkeză.

(w882) Rep

Palatul Telefoanelor, monument simbol al Bucureștiului, inaugurat în 1933, a fost primul edificiu înalt construit pe schelet metalic în România și, până în anii 70, a rămas cea mai înaltă clădire din capitală.

(w882) Rep

În timpul studiilor sale pariziene,  Edmond Van Saanen Algi fusese marcat de Baletele rusești și îi desenează pe protagoniștii acestui fenomen coregrafic, vernisând, ulterior, mai multe expoziții, la Paris, New York și București.

(w882) Rep

Această calitate, de talentat desenator, autor a peste 1.000 de desene și crochiuri surprinse în timpul reprezentațiilor Baletelor rusești, i-a atras atenția istoricului de artă Gabriel Badea-Păun care, la Paris, a descoperit urmele lui Edmond Van Saanen Algi.

(w882) Rep

Reconstituirea poveștii acestui arhitect și artist interbelic a început pe malurile Senei, în arhivele pariziene, pentru a se coagula la București, într-o lucrare-eveniment și câteva conferințe.

(w882) Rep

Cartea-album semnată de Oana Marinache și Gabriel Badea-Păun umple un gol în istoria culturală a Bucureștiului, restabilind meritele lui Edmond Van Saanen Algi, arhitect, decorator, scenograf și artist român, pe nedrept uitat, cu un destin frânt prematur de o boală necruțătoare.

(w882) Rep

***

Editor imagine:

DRAGOȘ SMĂRĂNDESCU

Director de imagine:

ANDREI CORUȚ

Producător și realizator:

SANDRINO GAVRILOAIA

(w882) Rep

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:10 Istorii cu tâlc

Mihaela Popescu: „Cred ca noi avem o scoala foarte buna de actorie”. Este tanara, ambitioasa, talentata, dar, in acelasi timp, macinata de ganduri despre reusite, succes, performante, rolul si misiunea unui om in viata. Actrita Mihaela Popescu activeaza la Teatrul Fara Nume din Chisinau si este urmatoarea invitata a lui Anatol Guzic la Istorii cu tâlc.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri