Un arhitect român uitat: Edmond Van Saanen Algi
vineri, 28 aprilie 2017
"Reportajele TVRi” v-au invitat miercuri, 3 mai, de la ora 21.00,  la o ediţie în care ați descoperit destinul unui artist: Un arhitect român uitat - Edmond Van Saanen Algi.
Rep

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Născut în 1882, într-o familie bucureșteană cosmopolită, cu origini olandeze și italiene, Edmond Van Saanen Algi este un arhitect român uitat, remarcat în prima jumătate a secolului XX, mai cu seamă, ca decorator, desenator și scenograf.

A realizat decoruri și costume pentru spectacolele Teatrului Cărăbuș, la comanda lui Constantin Tănase.

Lui îi datorăm două creații emblematice pentru București: Palatul ASE-ului și Palatul Telefoanelor, al doilea edificiu de tip zgârie-nori construit în Europa.

(w640) rep

După finalizarea studiilor în Germania și Franța, Edmond Van Saanen Algi primește o primă și importantă comandă din partea familiei Chrissoveloni, pentru lucrări de amenajare la Palatul Ghidigeni, din județul Galați.

(w640) Domeniu Ga

Arhitectul realizează, cu acest prilej, o piscină, o popicărie, o colonadă în stil antic grecesc, un teren de tenis acoperit.

Edmond Van Saanen Algi primește comenzi însemnate, inclusiv pentru legații străine, așa cum au fost cele pentru ambasadele Greciei sau Egiptului sau pentru misiunile diplomatice ale Regatului Român.

Solicitarea pentru construirea Palatului Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale, actualul ASE, o primise renumitul arhitect și profesor Grigore Cerkez, care însă, fiind bătrân și bolnav, nu s-a putut dedica acestei lucrări și l-a delegat pe Van Saanen Algi.

(w640) Rep

Comanda a fost realizată între anii 1924-1926 și cuprinde două corpuri principale care dialoghează discret: palatul monumental, cu colonadă impunătoare și fațada în Piața Romană de astăzi, aparținând stilui neoclasic, și aripa din strada Stanislav Cihoschi, construită în stil modernist, de o probabilă inspirație new-yorkeză.

(w640) Rep

Palatul Telefoanelor, monument simbol al Bucureștiului, inaugurat în 1933, a fost primul edificiu înalt construit pe schelet metalic în România și, până în anii 70, a rămas cea mai înaltă clădire din capitală.

(w640) Rep

În timpul studiilor sale pariziene,  Edmond Van Saanen Algi fusese marcat de Baletele rusești și îi desenează pe protagoniștii acestui fenomen coregrafic, vernisând, ulterior, mai multe expoziții, la Paris, New York și București.

(w640) Rep

Această calitate, de talentat desenator, autor a peste 1.000 de desene și crochiuri surprinse în timpul reprezentațiilor Baletelor rusești, i-a atras atenția istoricului de artă Gabriel Badea-Păun care, la Paris, a descoperit urmele lui Edmond Van Saanen Algi.

(w640) Rep

Reconstituirea poveștii acestui arhitect și artist interbelic a început pe malurile Senei, în arhivele pariziene, pentru a se coagula la București, într-o lucrare-eveniment și câteva conferințe.

(w640) Rep

Cartea-album semnată de Oana Marinache și Gabriel Badea-Păun umple un gol în istoria culturală a Bucureștiului, restabilind meritele lui Edmond Van Saanen Algi, arhitect, decorator, scenograf și artist român, pe nedrept uitat, cu un destin frânt prematur de o boală necruțătoare.

(w640) Rep

***

Editor imagine:

DRAGOȘ SMĂRĂNDESCU

Director de imagine:

ANDREI CORUȚ

Producător și realizator:

SANDRINO GAVRILOAIA

(w640) Rep

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz