loader
Foto

Galerie foto

„Titanic Vals” cu Dem Rădulescu şi Tamara Buciuceanu Botez

Vineri, 27 iulie, la TVR Internaţional şi duminică, 29 iulie, Casa de Producţie TVR vă propune un spectacol de teatru eveniment din Arhiva de Aur a Televiziunii publice.    

 

„Să nu mă votaţi, fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?” Citatul de mai sus ar putea fi din jurnalele de știri de astăzi. Iată mai bun argument că unele lucruri nu se schimbă niciodată.

(w882)

TITANIC VALS, de Tudor Mușatescu

Premiera TV: 1992

În distibuţie : Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dorina Lazăr, Cesonia Postelnicu, Carmen Ungureanu, Mihai Constantin , Mihai Fotino, Teodor Danetti, Radu Duda, Aneta Lipan, Traian Andreiescu şi copilul Matei Constantinescu.

(w882)

Comedia în trei acte a lui Tudor Muşatescu  a avut ca inspiraţie schiţa "Pălăria", publicată de dramaturg în 1928, în "Universul literar". Personajele şi situaţiile creionate aici aveau să capete consistenţă dramatică patru ani mai târziu, când, pe 21 noiembrie 1932, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a avut premiera spectacolul Titanic Vals, cu George Calboreanu în rolul lui Spirache. Dacă George Călinescu vede Titanic Vals drept „singura piesă de solid succes a lui Tudor Muşatescu”, scriitorul Camil Petrescu i-a făcut o întâmpinare entuziastă în Cronica vremii: „Abilitatea cu care conduce sforile comediei recente dovedeşte o stăpânire a meşteşugului dramatic cu totul remarcabilă. Autorul original, unul dintre cele mai înzestrate şi amestecate temperamente ale dramaturgiei naţionale, vede cu ochi proprii, neinfluenţat de nimeni, cum rareori un scriitor vede atât de direct. Arta lui are un precis caracter critic. Hazul Titanic Valsului stă în reînnoirea câtorva teme vechi: soacra, amorezii de provincie, agentul electoral, cu un dialog şi mijloace personale.”

Director de producţie: Traian Andriescu 
Asistent de regie: Mihnea Dăneţ 
Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu 
Costume: Elena Timonu 
Decoruri: arh.Gheorghe Constantin 
Imagine: Mihai Ratcu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu, Florin Dumitru. 
Director de imagine: George Grigorescu 
Regia de montaj: Marga Niţă 
Redactor: Ioana Prodan 
Regia artistică: Dinu Cernescu

Am fost întrebat de multe ori dacă personajele din Titanic Vals şi subiectul piesei au existat în realitate sau (au) vreo înrudire directă cu oameni şi fapte petrecute aievea. Da, au existat, şi tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, şi chiar la Câmpulung. Fireşte, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiaşi familii. Moştenirea lui Tache Necşulescu- mort nu într-un naufragiu ci de moarte bună- a rămas unei familii sărace de funcţionar la prefectură, ca Spirache; dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie. După cum în altă familie soacra şi nevasta au plătit ca să-şi vadă ginerele şi soţul ajuns deputat fără ştirea şi voia lui. Din toate aceste frânturi din viaţă, trăite disparat, am făcut povestea unitară a unei singure familii, agitată – comic sau dramatic- de felurite întâmplări şi frământată de diverse sentimente onorabile sau de condamnat. (Tudor Muşatescu)


(w882)

Comedia TITANIC VALS nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă anii au trecut peste textul lui Mușatescu. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 27 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 28 iulie, ora 16.00

TVR 3, duminică, 29 iulie, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

 

#tvri