loader
Foto

Tinere talente în artă şi cercetare, la "Corespondent TVRi"

Joi, 27 octombrie, de la ora 21:30, la TVR i ați urmărit noi subiecte din actualitatea românilor care trăiesc dincolo de graniţe şi care nu-şi uită rădăcinile.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima invitată a ediţiei din 27 octombrie, găzduită de Corina Dobre la TVR Internaţional, este pianista Axia Marinescu, laureată a numeroase premii internaţionale şi invitată în cadrul celor mai renumite festivaluri internaţionale. Ea şi-a lansat un nou album, la casa de discuri Belle Epoque din Franţa.

Axia Marinescu s-a născut la Bucureşti şi a studiat cu personalităţi importante ale scenei muzicale internaţionale la Conservatorul din Lausanne (fiind admisă la doar 17 ani direct la clasa de Master), Ecole Normale de Musique de Paris şi Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, pe care l-a absolvit în 2013 cu distincţia Magna cum laudae. Pianista este de asemenea absolventă a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Sorbona din Paris. Articolele sale au fost publicate în Franţa, Germania, România. Tânăra a devenit în 2013 prima pianistă din România invitată să concerteze în cadrul celebrei ceremonii de decernare a prestigioasei distincţii Legiunea de onoare, la Paris.

(w882) Coresponde

Continuăm ediţia cu o discuţie referitoare la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, care a simplificat procedurile de acordare a finanțării nerambursabile pentru programele, proiectele și acțiunile care au ca scop sprijinirea comunităților românești de peste granițe. În ce condiţii puteţi accesa aceste fonduri, aflăm chiar de la doamna ministru Maria Ligor, care a acceptat invitaţia noastră şi căreia îi mulţumim. În studio: Maria Ligor – Ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni.

(w882) Coresponde

În continuare, vă propunem să urmăriţi un interviu despre felul în care relaţia dumneavoastră cu autorităţile naţionale, cu consulatele şi alte instituţii pot fi îmbunătăţite prin intermediul tehnologiei, în epoca digitală în care trăim. Prof. Corneliu Bjola, profesor asociat la Universitatea Oxford, specialist în diplomaţie digitală, care a fost invitat să susţină o serie de conferinţe în România.

(w882) Coresponde

Studenţii, profesorii şi cercetătorii români din Marea Britanie s-au întâlnit pe 22 octombrie, la Manchester, în cadrul celei de-a noua ediţii a Conferinţei care le este dedicată. Evenimentul a fost organizat de Liga studenţilor români în străinătate - filiala UK, Ambasada României la Londra şi Organizaţia studenţilor români de la Universitatea Manchester. Despre scopul şi despre rezultatele conferinţei din acest an, vorbim cu Ligia Deca, consilier de stat Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale. Prin telefon: ES domnul Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi Mihaela Pîlșoiu, studentă, membră a comitetului executiv al Societății de Români din Manchester.

(w882) Coresponde

(w882) Coresponde

Vorbim apoi şi despre performanţă, pentru că l-am invitat în studio pe unul dintre tinerii de succes ai României, în plan internaţional, în domeniul antreprenoriatului, dar şi al cercetării. Ioan Iustin Vadana a venit din Finlanda şi acceptat să ne povestească despre preocupările şi realizările sale.

(w882) Coresponde

Încheiem cu un subiect italian: un adevărat maraton cultural a avut loc la Roma în ultima parte a lunii septembrie, când s-a desfăşurat cea de-a 6-a ediţie a Festivalului Internaţional „Propatria - Tinere talente româneşti”. Evenimentul, organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană „Propatria” cu colaborarea Ambasadei României în Italia și susţinerea Ministerului Afacerilor de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, s-a încheiat la 1 octombrie cu gala premiilor de excelenţă, care a reunit invitaţi de excepţie. Aflăm mai multe de la doamna Mioara Moraru, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale „Propatria” din Roma, care a venit împreună cu Herman Med Cerisha (pian) şi Alexander Leon Cerisha (vioară), doi mici muzicieni de faimă internațională, 'enfants prodiges'.

(w882) Coresponde

(w882) Coresponde

(w882) Coresponde

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri