loader
Foto

„Românii după BREXIT”, reportaje de actualitate marca TVRi

Seria „Românii după BREXIT” se redifuzează din 29 octombrie timp de trei ediţii - sâmbătă de la ora 21:00, la TVR Internaţional. Reportajele sunt disponibile online pe TVR+.  

 

Actualitatea TVRi

O lecţie de istorie despre o victorie cu gust amar! Şi se ştie: cine nu învaţă din trecutele rateuri ale politicii pripite riscă să repete greşeli istorice...

Ianuarie 2013. Premierul David Cameron îşi anunţă intenţia de a organiza un referendum asupra oportunităţii menţinerii Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană. Opinia publică europeană, inclusiv cea britanică, nu prea i-a dat atenţie. Ideea a fost, însă, îmbrăţişată de presa naţionalistă şi politicienii populişti. În continuare, Bruxelles şi Londra păreau a nu se teme de un gest „necugetat”.

În 24 iunie 2016, majoritatea locuitorilor din Marea Britanie a votat BREXIT. Surpriza i-a năucit atât pe cei din tabăra Stronger In (pentru menţirea ţării în UE), cât şi, în sesizabilă măsură, pe cei  din tabăra Leave, liderii acestora din urmă trezindu-se în braţe cu o izbândă cam toxică. Ce se va întâmpla după Brexit? Cu economia, cu locul de muncă, cu ziua de mâine... Întrebarea îi îngrijorează pe britanici, dar şi pe cei 200.000 de români care acum trăiesc în Anglia.

Iar de la această întrebare a pornit şi noul proiect al canalului dedicat diasporei româneşti. Realizatoarele TVR Angela Avram, Irina Păcurariu şi Carmen Târnoveanu au ajuns în mijlocul comunităţii româneşti în trei mari regiuni britanice pentru a vedea care au fost primele efecte ale rezultatului şi care sunt temerile lor legate de viitorul în Marea Britanie.

SeriaRomânii după Brexit” a început la TVR Internaţional în vara acestui an, pe 28 iulie, cu o dezbatere moderată de Corina Dobre. Alături de ea, în platoul emisiunii au fost prezente realizatoarele celor trei documentare, care au povestit cum au trăit românii din Marea Britanie rezultatele referendumului.

Dezbaterea este disponibilă online pe TVR+.

Alături de protagoniştii intervievaţi în trei reportaje, ajungem în Scoţia, cu Irina Păcurariu, în Irlanda de Nord cu Carmen Târnoveanu, iar Angela Avram ne prezintă referendum prin ochii românilor londonezi.

„Românii după BREXIT - Scoţia": sâmbătă, 29 octombrie, ora 21:00

Surpriza Brexit-ului a fost ca un duş scoţian... şi pentru scoţieni. Cei mai mulţi dintre aceştia au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană şi nu par foarte dispuşi să aplice la ei acasă rezultatul consultării, totuşi, democratice. Faptul că, la două zile de la instalarea noului premier britanic, Theresa May, acesta a făcut o vizită oficială la Edinburgh vădeşte temerea englezilor că Scoţia ar putea deveni un Călcâi al lui Ahile pentru Regatul Unit.

„Unii politiceni ai mândrei Scotland alimentează chiar un zvon public despre separarea de UK. Aici, tensiunile post-BREXIT interesează, dar nu alarmează comunitatea românească, estimată la 40.000 de persoane. După referendumul britanic, profesioniştii români valoroşi şi bine integraţi au primit chiar şi scrisori cu asigurări că sunt bineveniţi în continuare. Scoţia ar prefera să-i păstreze, indiferent de conjuncturile politice care urmează a fi gestionate", spune Irina Păcurariu, realizatoarea documentarului.

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

 

„Românii după BREXIT - Irlanda de Nord": sâmbătă, 5 noiembrie, ora 21:00

În Irlanda de Nord, BREXIT nu a adus un strop de coeziune, ci încă un motiv de diviziune. Peste noi şi ei de odinioară (citeşte: protestanţi versus catolici), s-a suprapus noi şi ei de astăzi (citeşte: Leave versus Stay). În timp ce 349.442 de protestanţi au votat ieşirea ţării din UE, dovedind încă o dată respect pentru deciziile Coroanei Britanice, 440.437 de catolici au votat pentru rămânerea în UE.

„Pe frontul noii polemici, comunitatea românilor din Irlanda de Nord se poziţionează, parcă după tipicul «blestemat» al locului, indecis. În primul rând, are o identitate «numerică» fantomatică, deoarece nu sunt înregistrate cifre oficiale actualizate. În al doilea rând, membrii ei nu ştiu mare lucru unii despre alţii, pentru că nu au reuşit să se adune într-o Asociaţie cu statut viabil. În al treilea rând, îi bântuie nehotărârea, generată de condiţiile politico-sociale ceţoase (şi ploioase, precum clima !): rămânem sau plecăm?”, spune Carmen Târnoveanu, realizatoarea documentarului.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Românii după BREXIT - Londra": sâmbătă, 12 noiembrie, ora 21:00

La Londra, îngrijorarea din ziua aflării rezultatelor referendumului a trecut, iar acum românii din capitală sunt mai degrabă curioşi. „Oamenii au fost speriaţi, dar acum atmosfera s-a potolit, iar toţi stau şi aşteaptă”, povesteşte Angela Avram, realizatoarea documentarului.

Într-un oraş în care nu ai cum să intri într-un hotel sau restaurant şi să nu dai de un român, comunitatea îşi caută răspunsurile la ambasade, consulate, colegi de muncă sau prieteni, însă BREXIT-ul este un pas prea mare şi prea vag pentru ca cineva – fie că vorbim de autorităţile române sau britanice – să ofere şi un răspuns: „nimeni nu are niciun plan”, adaugă realizatoarea documentarului.

„În Marea Britanie, cam două luni durează până când statul îţi procesează cererea pentru permisul de rezidenţă permanentă. În tot acest timp, buletinul sau paşaportul tău va rămâne la ei, iar cum românii – în cele mai multe cazuri – nu au două acte de identitate, s-ar putea să vedem cum consulatul este luat cu asalt de românii care vor să-şi facă buletin sau paşaport, pentru a putea – cu celălalt act – să-şi obțină permisul de rezidenţă permanentă”, este părerea multor români care au stat de vorbă cu Angela Avram.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.


 

4:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

* Laboratorul de manuale in limba româna din Voivodina.

Pentru românii minoritari în Voivodina, manualele și cărțile în limba română au fost și sunt principalele instrumente de învățare și păstrare a limbii materne în forma sa literară. Conceperea și editarea manualelor în limba română sunt adevărate provocări, printre numeroase obstacole, pentru comunitatea românească, atât din Provincia Autonomă, cât și din întreaga Serbie. Vă invităm să pătrundeți în “Laboratorul de manuale al românilor din Voivodina”.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri