loader
Foto

Galerie foto

Acasă... în Italia

Vă invităm să descoperiți poveștile din spatele unei comunități active, puternice şi valoroase - aceea a românilor din Italia. Duminică, 17 februarie, de la ora 15.30., la TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Actualitatea TVRi

Românii din diaspora proiectează imaginea ţării noastre în toată lumea.

Comunitatea românească din Peninsulă, de peste 1,2 milioane de cetăţeni, este cea mai mare din afara graniţelor.

Prin activitatea și comportamentul lor aduc un plus de valoare imaginii României. Una dintre cele mai mari comunităţi de români din Italia este concentrată în regiunea Lazio – Roma, având peste 232.000 de membri.

(w882) Romanii di

În această zonă, românii sunt un exemplu în materie de versatilitate şi competitivitate. Și-au câştigat respectul, în timp, prin seriozitate, prin atitudinea responsabilă faţă de muncă şi faţă de această ţară, iar performanţele lor sunt adesea lăudate de angajatorii italieni.

Unii dintre ei şi-au pornit propriile afaceri. Și-au deschis magazine alimentare cu produse românești, restaurante cu specific românesc și chiar firme de construcţii. Aceste afaceri de succes au reprezentat deseori un etalon, atât pentru conaţionalii din Italia, cât şi din restul diasporei.

Alături de mediul asociativ şi de presa în limba română, biserica reprezintă o instituţie cu puternic impact social, reuşind să grupeze în jurul său membrii comunităţilor româneşti din Italia.

Românii de aici au învăţat că în rugăciune pot fi împreună cu cei de acasă şi că se pot simţi ca în familie alături de grupul format în jurul bisericilor din diaspora.

Având în vedere nevoile spirituale ale românilor ortodocşi din Italia, în 2008 s-a înfiinţat Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Cu multă osteneală, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Italiei desfăşoară o bogată activitate pastoral-liturgică.

(w882) Romanii di

Despre povestea românilor din Italia, aflați din reportajul care se difuzează la TVR Internațional pe 17 februarie, de la ora 15.30, pe 18 februarie, de la ora 3.30 și pe 19 februarie, de la ora 21.00. La TVR MOLDOVA se vede pe 24 februarie la ora 14.30.

23:00 Reţeaua de idoli

* Invitat Marian Drăgulescu

Producător Irina Păcurariu

(redifuzare)

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri