loader
Foto

Rezultatele barometrului de opinie, prezentate la „Orizont European”

Luni, 20 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Moldova şi în reluare marţi, 21 aprilie, de la ora 10:00, la TVR Internaţional, puteţi afla care este opinia cetăţenilor din Republica Moldova despre relaţiile cu Uniunea Europeană, România, Rusia şi Ucraina.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

* Barometrul opiniei publice - aprilie 2015

Cea mai mare parte a populaţiei este de părere că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greşită (75%). Cetăţenii sunt, preponderent, nesatisfăcuţi de ceea ce face conducerea ţării în mai multe domenii.

Ei cred că combaterea corupţiei ar putea îmbunătăţi situaţia social-economică a ţării – (47%), iar schimbarea conducerii este un alt aspect important în acest sens.

Îngrijorările de bază ale populaţiei sunt în primul rând preţurile (58%) şi sărăcia (50%), iar viitorul copiilor (43%) reprezintă preocuparea numărul doi.

Şomajul este un motiv de îngrijorare pentru 39% dintre respondenţi, iar corupţia - 33%. Alte 33 de procente din populaţie se interesează de politică iar 46 la sută nu au încredere în niciun politician.

Relaţiile actuale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost apreciate cel mai pozitiv – 67%.  Atât relaţiile cu România, cât şi cele cu Statele Unite ale Americii au fost înalt apreciate de către populaţie. Şi relaţiile cu Ucraina sunt apreciate pozitiv, 56 la sută. Cele mai multe răspunsuri negative au fost obţinute în cazul Federaţiei Ruse. Astfel, relaţiile cu această ţară au fost apreciate negativ de către 62% dintre respondenţi, în timp de 29% le-au caracterizat ca bune şi 2% - ca foarte bune.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 40% ar vota pro şi 42% contra, iar 18% sau declarat indecişi.

Acest subiect este dezbătut pe larg în studioul emisiunii cu Angela Grămadă, preşedinte al Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs, iar prin telefon intervin Victor Ciobanu, analist politic şi expert al sondajului BOP şi Doru Petruţi, directorul IMAS Chişinău.

***

TVR Moldova este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

 

#tvri