loader
Foto

Galerie foto

Reportajele TVRi vă prezintă „Diaspora Estival”

În luna august, reprezentaţii românilor plecaţi în străinătate s-au întâlnit la „Diaspora Estival”, desfăşurat la Eforie Nord.  Cum s-a desfăşurat evenimentul? Am aflat de la „Reportajele TVR Internaţional” din 6 august.

 

Reportajele TVR Internaţional

Reportajul este disponibil online pe TVR+

Reprezentanţii românilor care trăiesc pe cele 6 continente s-au reunit în luna august la „Diaspora Estival”, un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Timp de o săptămână, la Eforie Nord, aproximativ 200 de românii au discutat cu autorităţile statului.

La ediţia din acest an, prim ministrul României a subliniat necesitatea promovării imaginii pozitive a României şi românilor în lume. Totodată, oficialul de la Bucureşti a invitat comunităţile să depăşească diferenţele de opinie create artificial şi să identifice scopurile comune pentru a construi proiecte de care au cu adevărat nevoie.

Cu această ocazie, participanţii au discutat despre primul Congres al Diasporei, ce se doreşte a fi un instrument instituţional esenţial pentru viaţa comunităţilor, atât ca organism reprezentativ al acestora, cât şi ca mecanism eficient de identificare şi rezolvare a problemelor.

Ca şi la ediţia precedentă, dezbaterile au urmărit dezvoltarea dialogului între comunităţile de români din afara graniţelor şi reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor direct implicate în activităţile lor. Ca element de noutate, la „Diaspora Estival” din acest an, programul a fost completat cu seminarii de formare în domeniul managementului de proiect şi accesării fondurilor europene.

Una dintre principalele teme abordate a vizat afirmarea identităţii culturale, spirituale şi dreptului la educație, punându-se accent pe astfel de programe şi proiecte.

În prim plan a fost şi relaţia cu reprezentanţele diplomatice şi consulare românești, precum şi evoluțiile recente în domeniu. De asemenea au fost tratate subiecte referitoare la drepturile lucrătorului român în spațiul comunitar.

De-a lungul anilor, multe dintre comunităţile românești de peste hotare au trecut cu bine peste probleme. Acum acestea au ales să-și consolideze imaginea şi să se implice activ în viaţa socială a ţării în care trăiesc. Reprezentanţii diasporei au subliniat rolul mass-mediei româneşti de peste hotare şi nevoia de valorificare a elitelor profesionale din statele de reşedinţă.

Pentru românii de pretutindeni TVR Internaţional reprezintă legătura cu ceea ce ei numesc „acasă”. De aici primesc informaţiile, de aici se încarcă sufleteşte şi îşi alină dorul de ţară.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri