Reportajele TVR Internațional: În satul lui Iuliu Maniu
marţi, 27 octombrie 2020
Duminică, 1 noiembrie, de la ora 19:00, în premieră la „Reportajele TVR Internaţional” v-am prezentat un material semnat de Sandrino Gavriloaia despre Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu.
iuliu maniu
muzeu
oaspeti
la inaugurare
bust iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
casa memorială
in muzeu
corul bisericii
gemenle tincau
indrei ratiu
mierla neagra
ioan boila strenepot
oaspeti
sarbatoare in sat
zilele badacinului
valentin vacauan
iuliu maniu
muzeu
oaspeti
la inaugurare
bust iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
casa memorială
in muzeu
corul bisericii
gemenle tincau
indrei ratiu
mierla neagra
ioan boila strenepot
oaspeti
sarbatoare in sat
zilele badacinului
valentin vacauan

La numai câțiva kilometri de Șimleul Silvaniei, o așezare risipită printre livezi, grădini, vii și fânețe, răsare discret din căușul unei văi de la poalele Dealului Măgura.

(w640) badacin

Cu o atestare documentară datând de la începutul secolului al XIII-lea, se numără printre cele mai vechi localități românești din ținutul Sălajului. Pomicultura, distileriile, apicultura, cultivarea legumelor și creșterea animalelor sunt principalele ocupații ale oamenilor de aici care se străduiesc să nu-și risipească zestrea de tradiții și specificul local.

(w640) zilele bad

Trei falnice biserici par să vegheze astăzi spiritul și comunitatea locului. Este Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu...

(w640) iuliu mani

Devenirea acestui sat, se suprapune, parțial, peste povestea lui Iuliu Maniu, martir al neamului românesc și localnic demn de cinstirea noastră. Istoria nu a fost blândă cu soarta lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri din 1918, de trei ori prim-ministru al României Mari și președinte al Partidului Național Țărănesc, pe care destinul și comuniștii l-au "răsplătit" cu detenția politică în închisoarea de la Sighetul Marmației, la vârsta de 74 de ani.

(w640) iuliu mani

Ca o ironie demnă de vremurile pe care le trăim, nu cunoaștem locul unde acest erou și martir al neamului a fost aruncat, în Cimitirul Săracilor din Sighet. După arestarea și închiderea lui Iuliu Maniu, cărțile din bibliotecă, documentele, fotografiile și întreaga arhivă de la conacul din Bădăcin au fost arse chiar în fața casei care a fost transformată, pe rând, în gospodărie agricolă, depozit și centru social pentru persoane cu handicap.

(w640) iuliu mani

Au fost distruse atunci importante documente ale istoriei românilor din Transilvania, unele datând din perioada Memorandului și chiar a Marii Uniri de la 1918.

(w640) iuliu mani

După numeroase tergiversări, lucrări de refacere, consolidări, amânări și controverse, a fost inaugurată Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

(w640) casa memor

Parohia greco-catolică locală este principalul artizan al acestei renovări, iar proiectul restaurării casei lui Iuliu Maniu a fost dus la îndeplinire prin ambiția și perseverența preotului greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin.

(w640) ioan boila

(w640) oaspeti

La sărbătoarea prilejuită de inaugurarea casei memoriale a Sfinxului din Bădăcin, după cum era supranumit Iuliu Maniu în epoca interbelică, au ținut să participe politicieni, ziariști, elevi și profesori, foști deținuți politici, copii și părinți, săteni în port popular și cu steaguri tricolore.

(w640) muzeu

Momentul inaugural a continuat cu vizitarea muzeului și depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu.

(w640) bust iuliu

Oaspeți veniți din toată suflarea românească, inclusiv din Basarabia, s-au bucurat de momentele de sărbătoare de la Bădăcin. Iar prezența unor români din străinătate precum Indrei Rațiu, venit special de la Londra pentru acest moment festiv, a întregit sentimentul de comuniune națională.

(w640) indrei rat

(w640) oaspeti

Istoria a fost darnică cu satul Bădăcin care se mândrește de-acum cu două monumente istorice exemplar renovate: Casa memorială „Iuliu Maniu”, recent redată memoriei și patrimoniului național și biserica "Schimbarea la față", construită la începutul veacului al XVIII-lea și integral refăcută prin strădania unor fii ai satului, așa cum este și Valentin Vălcăuan din Germania.

(w640) valentin v

Există inițiative ale localnicilor care caută să perpetueze portul și datinile comunitare, cântecele și obiceiurile strămoșești.

(w640) sarbatoare

Este cazul celor doi tineri din grupul "Mierla Neagră" care colindă satele și festivalurile zonale spre a descoperi și filma vechi cântece, tehnici de interpretare și instrumente, pe care le postează, apoi, pe facebook spre binele și folosul comun.

(w640) mierla nea

Grupul "Mierla Neagră" s-a constituit cu prilejul unei serbări cu sonorități de poveste, "Ziua Cânepii", festival local ținut în Grădina Zmeilor din satul Gâlgăul Almașului în Țara Sălajului.

(w640) gemenle ti

Iar gemenele Tincău oferă o pildă de onestitate, talent și căutare a originilor, fiind născute la Cesena într-o familie care s-a relocat din Italia la Bădăcin, tocmai spre regăsirea rostului pierdut. Fetele au învățat să cânte și să cinstească portul popular de la bunica maternă.

Bădăcinul continuă să dea țării oameni de bună credință și cu frica lui Dumnezeu, harnici și cinstiți, iubitori ai ai tradițiilor, cântecelor și portului popular. Chiar dacă satul acesta e mic, sufletul lui e mare...

(w640) corul bise

Participă: preot paroh CRISTIAN BORZ, Parohia greco-catolică din Bădăcin, dr. IOAN BOILĂ, fost deținut politic și nepotul lui Iuliu Maniu, P.S. VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea, LAURENȚIU MIHAI ȘTEFAN, consilier prezidențial, acad. EMIL BURZO, filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, IOAN BOLOVAN, pro-rector, Universitatea Babeș-Bolyay, ANDREI GHERASIM, Fundația „Corneliu Coposu”, prof. univ. dr. CORNEL DULGHERU, sculptor, Oradea, preot paroh DUMITRU BLAGA, biserica ortodoxă din Bădăcin, ILIE BOLOJAN, DACIAN CIOLOȘ, INDREI RAȚIU, Fundația "Ion Rațiu", Marea Britanie, VALENTIN VĂLCĂUAN, fiu al satului, rezident în Germania și alții.

***

Scenarist și producător: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruț

Montajul: Mihaela Vișan

 

 • 12:30
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz
 • 13:00
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz