Reportajele TVR Internațional: În satul lui Iuliu Maniu
marţi, 27 octombrie 2020
Duminică, 1 noiembrie, de la ora 19:00, în premieră la „Reportajele TVR Internaţional” v-am prezentat un material semnat de Sandrino Gavriloaia despre Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu.
iuliu maniu
muzeu
oaspeti
la inaugurare
bust iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
casa memorială
in muzeu
corul bisericii
gemenle tincau
indrei ratiu
mierla neagra
ioan boila strenepot
oaspeti
sarbatoare in sat
zilele badacinului
valentin vacauan
iuliu maniu
muzeu
oaspeti
la inaugurare
bust iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
iuliu maniu
casa memorială
in muzeu
corul bisericii
gemenle tincau
indrei ratiu
mierla neagra
ioan boila strenepot
oaspeti
sarbatoare in sat
zilele badacinului
valentin vacauan

La numai câțiva kilometri de Șimleul Silvaniei, o așezare risipită printre livezi, grădini, vii și fânețe, răsare discret din căușul unei văi de la poalele Dealului Măgura.

(w640) badacin

Cu o atestare documentară datând de la începutul secolului al XIII-lea, se numără printre cele mai vechi localități românești din ținutul Sălajului. Pomicultura, distileriile, apicultura, cultivarea legumelor și creșterea animalelor sunt principalele ocupații ale oamenilor de aici care se străduiesc să nu-și risipească zestrea de tradiții și specificul local.

(w640) zilele bad

Trei falnice biserici par să vegheze astăzi spiritul și comunitatea locului. Este Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu...

(w640) iuliu mani

Devenirea acestui sat, se suprapune, parțial, peste povestea lui Iuliu Maniu, martir al neamului românesc și localnic demn de cinstirea noastră. Istoria nu a fost blândă cu soarta lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri din 1918, de trei ori prim-ministru al României Mari și președinte al Partidului Național Țărănesc, pe care destinul și comuniștii l-au "răsplătit" cu detenția politică în închisoarea de la Sighetul Marmației, la vârsta de 74 de ani.

(w640) iuliu mani

Ca o ironie demnă de vremurile pe care le trăim, nu cunoaștem locul unde acest erou și martir al neamului a fost aruncat, în Cimitirul Săracilor din Sighet. După arestarea și închiderea lui Iuliu Maniu, cărțile din bibliotecă, documentele, fotografiile și întreaga arhivă de la conacul din Bădăcin au fost arse chiar în fața casei care a fost transformată, pe rând, în gospodărie agricolă, depozit și centru social pentru persoane cu handicap.

(w640) iuliu mani

Au fost distruse atunci importante documente ale istoriei românilor din Transilvania, unele datând din perioada Memorandului și chiar a Marii Uniri de la 1918.

(w640) iuliu mani

După numeroase tergiversări, lucrări de refacere, consolidări, amânări și controverse, a fost inaugurată Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

(w640) casa memor

Parohia greco-catolică locală este principalul artizan al acestei renovări, iar proiectul restaurării casei lui Iuliu Maniu a fost dus la îndeplinire prin ambiția și perseverența preotului greco-catolic Cristian Borz din Bădăcin.

(w640) ioan boila

(w640) oaspeti

La sărbătoarea prilejuită de inaugurarea casei memoriale a Sfinxului din Bădăcin, după cum era supranumit Iuliu Maniu în epoca interbelică, au ținut să participe politicieni, ziariști, elevi și profesori, foști deținuți politici, copii și părinți, săteni în port popular și cu steaguri tricolore.

(w640) muzeu

Momentul inaugural a continuat cu vizitarea muzeului și depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu.

(w640) bust iuliu

Oaspeți veniți din toată suflarea românească, inclusiv din Basarabia, s-au bucurat de momentele de sărbătoare de la Bădăcin. Iar prezența unor români din străinătate precum Indrei Rațiu, venit special de la Londra pentru acest moment festiv, a întregit sentimentul de comuniune națională.

(w640) indrei rat

(w640) oaspeti

Istoria a fost darnică cu satul Bădăcin care se mândrește de-acum cu două monumente istorice exemplar renovate: Casa memorială „Iuliu Maniu”, recent redată memoriei și patrimoniului național și biserica "Schimbarea la față", construită la începutul veacului al XVIII-lea și integral refăcută prin strădania unor fii ai satului, așa cum este și Valentin Vălcăuan din Germania.

(w640) valentin v

Există inițiative ale localnicilor care caută să perpetueze portul și datinile comunitare, cântecele și obiceiurile strămoșești.

(w640) sarbatoare

Este cazul celor doi tineri din grupul "Mierla Neagră" care colindă satele și festivalurile zonale spre a descoperi și filma vechi cântece, tehnici de interpretare și instrumente, pe care le postează, apoi, pe facebook spre binele și folosul comun.

(w640) mierla nea

Grupul "Mierla Neagră" s-a constituit cu prilejul unei serbări cu sonorități de poveste, "Ziua Cânepii", festival local ținut în Grădina Zmeilor din satul Gâlgăul Almașului în Țara Sălajului.

(w640) gemenle ti

Iar gemenele Tincău oferă o pildă de onestitate, talent și căutare a originilor, fiind născute la Cesena într-o familie care s-a relocat din Italia la Bădăcin, tocmai spre regăsirea rostului pierdut. Fetele au învățat să cânte și să cinstească portul popular de la bunica maternă.

Bădăcinul continuă să dea țării oameni de bună credință și cu frica lui Dumnezeu, harnici și cinstiți, iubitori ai ai tradițiilor, cântecelor și portului popular. Chiar dacă satul acesta e mic, sufletul lui e mare...

(w640) corul bise

Participă: preot paroh CRISTIAN BORZ, Parohia greco-catolică din Bădăcin, dr. IOAN BOILĂ, fost deținut politic și nepotul lui Iuliu Maniu, P.S. VIRGIL BERCEA, episcop greco-catolic de Oradea, LAURENȚIU MIHAI ȘTEFAN, consilier prezidențial, acad. EMIL BURZO, filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, IOAN BOLOVAN, pro-rector, Universitatea Babeș-Bolyay, ANDREI GHERASIM, Fundația „Corneliu Coposu”, prof. univ. dr. CORNEL DULGHERU, sculptor, Oradea, preot paroh DUMITRU BLAGA, biserica ortodoxă din Bădăcin, ILIE BOLOJAN, DACIAN CIOLOȘ, INDREI RAȚIU, Fundația "Ion Rațiu", Marea Britanie, VALENTIN VĂLCĂUAN, fiu al satului, rezident în Germania și alții.

***

Scenarist și producător: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruț

Montajul: Mihaela Vișan

 

 • 05:30
  Tu votezi România!
  *Partea I *Dezbatere electorală Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Tu votezi România 9!
  *Partea a II-a *Dezbatere electorală Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  *Episodul 103: România şi Iugoslavia în timpul comunismului Jurnalist Gabriela Mocanu Realizatori: Irina Ifrimache şi Dan Paul Ionescu
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Episodul 10: Cotroceni locul tainic din inima Bucureştilor-Salonul Oriental Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Prezintă: Anatol Guzic şi Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Iaşi *Descriptio Moldaviae *Varză, ucraininenii şi alte poveşti acrişoare Oraşul Milişăuţi din judeţul Suceava, unde populaţia este în proporţie de 90% ucraineană, nu e localitate ca oricare. Îţi dai seama de asta de îndată ce ajungi acolo şi vezi tarabele colorate din faţa caselor cu murături de tot felul. Inedită este şi tradiţia de a mura varza în căzi de lemn gigantice, de la două la patru tone. Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Antioxidanții, vitaminele şi mineralele esenţiale în imunitate Invitat: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în știinte medicale Sănătatea este cea mai importantă și zilnic să avem grijă de ea! În general, bolile încep să apară din cauza unui sistem imunitar deficitar. O ediție încărcată de informații utile despre echilibrul imunitar sub influența hormonilor, despre rolul antioxidanților, al vitaminelor și al mineralelor în imunitate. Vom afla și cât de importantă este mișcarea în menținerea imunității. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *Colţ de rai cu natură şi cai Opereta sporturilor ecvestre, Formula 1 nepoluantă! Echipa României de atelaje cu doi cai a luptat la Campionatul Mondial din Germania pentru a-şi păstra poziţia a 10-a în lume. CALUL ESTE CEA MAI NOBILĂ CUCERIRE FĂCUTĂ VREODATĂ DE CĂTRE OM. Să concurezi la un campionat mondial este o datorie faţă de renumele cailor de rasă din hergheliile de stat. Dar, cu un căpitan de echipă nemerituos, driverul e plângăcios. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  A doua Românie
  *6 ani *Ministerul Culturii, în parteneriat cu Grupul Editorial Litera, a lansat campania de promovare “Diaspora citeşte româneşte”, în cadrul căreia persoanele aflate în afara graniţelor ţării pot avea acces gratuit, timp de 120 de zile, la platforma diaspora.citeste.ro Invitat: Mihai Firică, Secretar de stat, Ministerul Culturii *Documentarul “colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR 2021, la secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional". Este prima oară când ţara noastră propune un documentar în competiţia pentru Premiile Academiei Americane de Film. Invitat: Alexander Nanau, regizorul filmului “colectiv” Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu şi Sandrino Gavriloaia Documentarist Gabriela Mocanu Producător Liliana Văduva
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 15:00
  Destine ca-n filme
  *Constantin Codrescu-“Nimic fără Dumnezeu” Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o ediţie specială dedicată marelui actor Constantin Codrescu. El a fost profesor, regizor dar şi un ctitor de teatre. Un ctitor care şi-a scos inima din piept şi a aşezat-o pe scândura scenei. Un artist care a trăit fericirea şi tristeţea aşa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi. Prezintă Iuliana Marciuc Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie Producători Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma
 • 16:00
  Exclusiv în România
  *Drumul partizanilor Cu puţin înainte de sărbătoarea naţională a României, facem o incursiune într-unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei ei. Şi într-una din cele mai tulburător de frumoase zone ale ţării. Vom porni pe urmele luptătorilor anticomunişti din cea mai longevivă mişcare de rezistență a Europei ocupate de bolşevici. Pe drumul partizanilor, în Munţii Făgăraş, vom descoperi la Nucşoara un traseu turistic cu acelaşi nume. Dar şi proiectul unei case memoriale dedicate Elisabetei Rizea, impresionant model de demnitate şi curaj al secolului XX. Vom parcurge Valea lui Stan, nu doar pentru a experimenta elementele de via ferrata care îi incită pe turişti, ci mai ales pentru a afla povestea unică a unui alt partizan. Unul pe care Securitatea nu a reuşit să-l prindă niciodată: Nicu Diaconescu din Aref. Ajunşi pe Transfăgărăşan, ne vom aventura până la lacul şi refugiul Călţun-unicat european-şi mai sus, până pe cel de-al doilea vârf ca altitudine din România, Vârful Negoiu. Cu ultimele puteri, în jurul ceaunului, vom inventa o tocană din pastramă de oaie, pe care o vom numi Tocana Partizanilor. Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 16:40
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VII-a, anul 2008 Laureaţii celei de-a VII-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă TVRi au fost: -Costel Busuioc, Premiul de Excelenţă -Sorin Oprescu, primul Primar General independent al Municipiului Bucureşti, Premiul Politicianul anului -Cristian David, Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Premiul de Excelenţă pentru implicarea în gestionarea crizei din Italia -Mircea Vergeleţ, inginer silvic în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Premiul pentru mediu acordat pentru activitatea privind Parcurile Naţionale şi Rezervaţiile Naturale din România -Firma E.ON Gaz, Premiul pentru cea mai mare investiţie străină în România pe anul 2008 -Echipa României la Jocurile Olimpice de la Beijing, Premiul pentru Sport, -Sergiu Nicolaescu, Premiu pentru întreaga activitate -Ioana Ferariu, Anda Vlădoiu, Luca Ilieşiu, Radu Iordache, Cătălin Ene Munteanu şi Cosmin Ion, elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti, laureaţi ai concursului NASA, Premiul pentru Tineret -VINEri STAR la TVRI, Premiul Publicului, acordat acestei emisiuni care a obţinut cele mai multe voturi de la cei peste 20.000 de telespectatori din toată lumea În cadrul Galei Premiilor TVRi, Ministerul Afacerilor Externe, prin persoana domnului secretar de stat Mihai Gheorghiu, a acordat Premiul Naţional Dimitrie Cantemir părintelui Boian Alexandrovici din Serbia. Momentele artistice au fost susţinute de: Dida Drăgan, Lucreţia Ciobanu, Adrian Daminescu, SISTEM, Dumitru Fărcaş, trupa X-Treme, Sofia Vicoveanca, Blaxy Girls, Felicia Filip şi K1 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invită să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 18:30
  Obiectiv comun
  Prezintă Dana Ciobanu Producător Marina Afanas
 • 19:30
  La un pas de România
  *4 ani *Ediţie specială inclusă în seria celor dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea TVRInternaţional şi 4 ani de la prima emisiune La un pas de România Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr Înregistrare
 • 22:30
  Ediţie specială
  *Mari compozitori româm: Enescu, Silvestri, Lipatti * Realizator Raluca Tudor
 • 00:00
  Ediţie specială
  *Interviu cu pianistul Cristian Niculescu * Realizator Raluca Tudor
 • 00:40
  Momentart
  Producător Mimi Necula
 • 00:50
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VIII-a, anul 2009 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 02:30
  Identitate Basarabia
  *Vladlen Babcineţchi (sculptor) „Cum nu ştii... Vladlen vine de la Vladimir Lenin”... Cu ani în urmă a făcut bustul lui Eminescu, i-a cumpărat poetului bilet la tren şi a mers la Moscova ca să-l instaleze acolo. Licenţiat în arte, Master în sculptură, Doctor în inginerie industrială, Vladlen Babcineţchi şi-a făcut din pasiune un rost în viaţa creând chipuri şi poveşti cu toată bucuria fiinţei sale. Vă deschidem o uşă în lumea lui prin următoarea ediţie a emisiunii. Producător Violeta Gorgos
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr