loader
Foto

Provocarea învestirii noului Guvern de la Chişinău, la “Orizont european”

Luni, 2 februarie, de la ora 20.30, la TVR Moldova şi marţi, 3 februarie, de la ora 15.00, la TVR Internaţional, Miruna Munteanu a discutat cu invitaţii săi despre primele provocări ale noului premier desemnat la Chişinău.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În 28 ianuarie, președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a lui Iurie Leancă drept candidat la fotoliul de premier. Astfel, Leancă, candidatul înaintat de PLDM, are 15 zile la dispoziție pentru a-și forma Cabinetul de Miniștri și Programul de guvernare.

Însă, pentru învestirea noului Guvernului în Parlament sunt necesare 51 de voturi. APME  (Acordul pentru Moldova Europeană) dispune deocamdată de doar 42 de voturi. Astfel, Vlad Filat face apel către PL să voteze pentru guvernul APME, dar Marian Lupu exclude posibilitatea cooptării PL la guvernare.

Mai mult, comuniștii au declarat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar în frunte cu Iurie Leancă. Ce înseamnă, deci,o Moldova Europeana pentru politicienii de la Chişinău?

Invitaţii ediţiei sunt Angela Grămadă,  expert în spaţiul estic la Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice din cadrul SNSPA, Petrişor Peiu, expert economic,  Fundaţia Universitară a Mării Negre şi, prin telefon, Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă din Republica Moldova.

Moderator: Miruna Munteanu

Producător: Aura Iosif

**

TVR Moldova este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Info Diaspora

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

19:30 Prezenţe româneşti

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri