loader
Foto

Programe speciale la TVR Internaţional, de Ziua Românilor de Pretutindeni

Producţiile speciale difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+ cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni au putut fi urmărite duminică, 29 mai, începând cu ora 14:30.

 

Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni organizează un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică a lunii mai. TVR Internaţional este partener media al evenimentului.

Iată ce programe speciale au putut fi urmărite duminică, 29 mai, la TVR Internaţional şi online pe TVR+:

AniverSATUL, LA 80 DE ANI! - MUZEU binecuvântat de DUMNEZEU – ora 14:30

(w882) Dumitra ju

Sub genericul emisiunii „Reportajele TVR Internaţional”,  ați putut urmări un reportaj despre aniversarea a 80 de ani de existenţă a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti.

În urmă cu opt decenii, era inaugurat în Bucureşti, „la Șosea”, Muzeul Satului Românesc, în prezența conducătorilor ţării şi a celor mai importante personalităţi ale vremii. „Satul” era adus în Capitală după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localități din România interbelică. Inițiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce „veșnicia satului românesc” la București a fost omagiată în luna mai prin manifestări speciale, dedicate Aniversării Muzeului, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Expoziţia „Comorile românilor în China” – ora 18 : 00

Simultan cu TVR HD

(w882) Hamangia

În continuarea programului special de 29 mai, ați putut urmări un material despre expoziţia „Comorile României”, organizată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing. Expoziţia este considerată cea mai mare şi cea mai importantă expoziţie de patrimoniu organizată de ţara noastră peste hotare.

Proiectul, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României şi finanţat de Ministerul Culturii, selectează piese reprezentative din 31 de muzee ale României.

În cadrul expoziţiei sunt reunite 445 de obiecte care acoperă aproximativ 30 de mii de ani de evoluție umană și civilizație în spaţiul românesc, din paleoliticul superior până la începutul secolului al XIX-lea.

Români în Ucraina – ora 18:30

(w882) Români Î

Documentarul din 2013 vorbeşte despre comunitatea românească din Ucraina - după zeci de ani de deportări, prigoniri, colectivizări şi încercări continue de asimilare-există şi este unită prin dragostea obsesivă pentru limba română şi prin obiceiurile păstrate din generaţie în generaţie atât ca o formă de rezistenţă impotriva sovieticilor, cât şi ca o dovadă a apartenenţei lor faţă de România.

Conform datelor ultimului recensământ din 2001, în Ucraina, 258.619 dintre personane s-au declarat "moldoveni", iar 150.989 persoane s-au declarat români. Aceştia trăiesc risipiţi de istorie în trei regiuni importante ale Ucrainei: Cernăuţi, Transcarpatia şi Odessa. Împreună, ar constitui al treilea grup etnic din Ucraina. Divizaţi, vor fi asimilaţi şi vor dispărea.

Români în Serbia – ora 19:30

(w882) Români Î

Documentarul din 2014 aduce în prim plan eforturile românilor din Serbia de a-şi păstra cu sfinţenie credinţa, limba, tradiţiile, identitatea naţională. După cum spune în documentar un bătrân din Valea Timocului. „Nimeni să nu ne înfrunte şi să ne stea în drum... să vorbim româneşte. Aia este voia noastră !”.

Ediţie Specială – ora 21:00

Ziua românilor de pretutindeni

Prezintă Carmen Târnoveanu

Simultan cu TVR HD şi TVR MOLDOVA

(w882) Carmen Tâ

Am încheiat marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni cu o Ediţie Specială care a încununat emoţiile şi bucuria trăite de toţi românii din afara graniţelor, de ziua lor!

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299/ 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

***

Emisiunile pot fi urmărite și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Istorii de bun gust

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

22:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri