loader
Foto

Prima vizită a președintelui Iohannis la Chișinău, pe agenda “Orizont european”

Luni 29 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Moldova, și marți, 30 decembrie, de la ora 15.00, la TVR Internațional, s-a discutat despre prima vizită a noului președinte în Republica Moldova, dar și despre provocările rusești post-electorale.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Klaus Iohannis, președintele României a anunțat  că va face prima vizită  de stat în Republica  Moldova între 22-23 ianuarie 2015. Miruna Munteanu și invitații săi discută despre acestă vizită, trecând în revistă principalele momente de cotitură din 2014, dar și agenda pentru 2015 a Chișinăului.

Un alt subiect al emisiunii îl constituie  provocările rusești post-electorale. Ajutoare pentru Tiraspol? Joi, Moscova a anunțat că a trimis la Tiraspol 7 camioane cu ajutoare umanitare, urmând ca în următoarele luni să trimită alte câteva zeci de TIR-uri. Mașinile ar fi încărcate cu echipament medical pentru spitale și mobilă pentru școlile din regiune. Ajutorul este trimis în cadrul unui proiect de integrare în Uniunea Eurasiatică.

Presa transnistreană scrie că „miercuri, în Transnistria, au ajuns deja primele trei vehicule, alte zeci de camioane fiind în drum spre Tiraspol”. Întors joi de la Moscova, Igor Dodon a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova va duce la dezmembrarea țării.

Alte teme pe agenda emisiunii includ și  înăsprirea măsurilor anti-migrație (cetățenii moldoveni continuă să aibă probleme la intrarea pe teritoriul Federației Ruse) dar și declarațiile recente ale lui Voronin în “Timpul”, supranumite teoria vițelului care suge la două vaci. “Eu, nu doar ca politician, dar şi ca persoană fizică, aș vrea să fie deschise hotarele cu toate țările din UE şi din UV. Și să fie concurență economică, dar nu politică”, a declarat Voronin.

Invitații ultimei ediții din acest an sunt George Damian, istoric, politolog, publicist și Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, iar prin telefon se alătură Anatol Țăranu, director al Institutului de Analiză și Consultanță Politică POLITICON, Chișinău.

Moderator: Miruna Munteanu

Producător: Aura Iosif

**

TVR Moldova este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri