loader
Foto

Galerie foto

Premiera pentru televiziune - „Viaţă de cimitir” - la TVR 3 şi TVRi

Casa de Producție TVR își continuă misiunea de a celebra artiștii care ne fac zilele mai frumoase și, în egală măsură, aduce un omagiu celor care nu mai sunt cu noi.

 

Luna aceasta o aniversăm pe Rodica Popescu Bitănescu și vă  propunem premiera pentru televiziune „Viaţă de cimitir”. Spectacolul este înregistrat în TVR, într-una dintre serile stagiunii Teatru în TVR.

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri 10 august, ora 23:00 şi sâmbătă 11 august, ora 16:00

TVR 3: duminică, 12 august  ora 20:00

(w882)

Tot luna aceasta ne aducem aminte de regretatul Marin Moraru. Vă invităm să urmăriți un portret IN MEMORIAM și spectacolul „Nebunia lui Pantalone”, o montare din anul 1971 a regizorului Alexandru Tatos.

(w882)

Program de difuzare:

TVRi: Vineri 17 august, ora 23:00 şi sâmbătă 18 august ora 16:00

TVR 3: Duminică, 19 august, ora 20:00

Rodica Popescu Bitănescu s-a născut în 5 august 1938 la Răsuceni.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1960, la clasa profesorului A. Pop Marțian.

A jucat pe scena Teatrului Național din Iași si la Teatrul Barbu Delavrancea din București. Din 1966 începe să joace la Teatrul Național București. Printre personajele pe care le-a interpretat: Ines din„Castiliana” de Lope de Vega, Lucetta – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Calipsița – „Coana Chirița” după Vasile Alecsandri, Manuela – „Travesti” de Aurel Baranga, Monti – „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – „Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – „Trei frați gemeni venețieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – „Faleza” de Julius Edlis, Lucy –„Rivalii” de Richard SheridanBucătăreasa - „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, etc.

Din anul 2000 este dramaturg si regizor. A scris şi regizat propriile piese ,,Cinci femei de tranziție’’,,Încă-i bine’’,,Viață de cimitir’’, toate jucate cu mare succes pe scena Naționalului bucureștean. A debutat in cinematografie in 1975, cu filmul ,,Comedia fantastică’’. A mai jucat in „Premiera”„Eu, tu și Ovidiu”,,Miezul fierbinte al pâinii”„Rămân cu tine”„Femeia din Ursa Mare”„Am o idee”„Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”„Cucoana Chirița”, „Lacrima cerului”, precum şi în ecranizările pentru televiziune „Commedia dell`Arte”Fata și caruselul”„Escu”„Bolnavul închipuit”, etc. În anul 2008 a aparut in serialul Tv ,,Îngerasii’’, in rolul Florancei.

(w882)

VIAȚĂ DE CIMITIR de Rodica Popescu Bitănescu

Distribuţia:

Rodica Popescu Bitănescu, Ioana Mirela Mărcoiu, Irina Cărămizaru - Popescu, Radu Florin Solcanu, Razvan Hâncu

Editor imagine: Costică Marciuc,

Director de imagine: Ovidiu Guzu,

Decor: Raluca Chelaru

Costume: Rodica Popescu Bitănescu

Regia TV: Radu Dănilă

Regia artistică: Rodica Popescu Bitănescu

Producător TV: Cristina Anton

La doi ani de când  Marin Moraru nu mai este printre noi, cităm dintr-un ultim interviu acordat la radio Smart FM:

„Nu înțeleg multe lucruri din lumea pe care o trăim acum. De ce un milionar este ținut cinci ani  și când iese (n.r. – de la închisoare) e tot milionar. N-am înțeles chestia asta. Și eu aș vrea să îmi fac geamantanul, să-mi pun rufe și tot ce cred eu, cărți și ce cred eu, și mă duc să mă închidă cinci ani și să-mi dea 20 de milioane când ies. De la un timp, mai nimic nu-mi place în lumea de azi. Poate din cauza vârstei, poate din cauza comparațiilor  pe care le fac cu experiențele din urmă din viața mea. Și ce văd astăzi este incredibil. Este de neconceput. Nu vreau să vorbesc, pentru că mă înneguresc prea tare', spunea el.

N-am făcut meseria asta ca să joc un rol anume. Meseria asta e ca la examen, tragi biletul și asta e. Mai este ceva ce este groaznic pentru un actor. El este al timpului. Nu poți să joci Mercutio la 60 de ani… După o pauză de inactivitate, cu dinții strânși din cauza faptului că tot ce se întâmplă în jurul tău nu e de bine, vrei tu acum să fiu volubil și cu o vorbire corectă și cu o coloană de aer perfectă și membrele să-mi plutească? Nu mai pot…

Am bucurat mult timp oamenii, Nu mai pot să-i bucur. Pentru că eu nu mă mai bucur. Dacă eu nu mă bucur, nu pot să-i bucur nici pe ei”, mai spunea legendarul artist.

„Omul este foarte curios, este de o curiozitate de nedescris, iar teatrul pentru el, cu cutia aia magică, cu lumina aia care se stinge încet, și apar acolo, în cutia aia, mii de personaje, care gesticulează, vociferează, ceea ce el nu a făcut niciodată, soț cu soție se ceartă, copiii vin de la școală – asta se întâmplă și în viața mea, ia să văd ce se întâmplă acolo… E foarte complicată chestia asta. Dar să știți că  teatrul a făcut un pas foarte mare. A trecut de la zei la viața oamenilor. Laicizarea teatrului a fost un pas imens pentru omenire”, explica Marin Moraru.

(w882)

PORTRET MARIN MORARU  - IN MEMORIAM

În acest PORTRET au marturisit: Ileana Stana Ionescu, Andrei Ionescu, Monica Davidescu, Mircea Diaconu, Mihai Călin, Nicolae Mandea.

Montaj: Constantin Marciuc 
Realizator: Daniela Ciolan 
Producător: Cătălin Mireuţă

(w882)

NEBUNIA LUI PANTALONE

Scenariu de Alexandru Tatos

În distribuție: Marin Moraru, Mihai Paladescu, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Ileana Cernat, Florian Pittiş, Jeal Lorin Georgescu, Dan Tufaru,  Nicolae Wolcz

Muzica: Adrian Enescu

Scenografie: Doina Levinta

Redactor: Ioana Prodan

Regia: Alexandru Tatos

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

 

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Rinita alergică, tratament și prevenție

Invitat: dr. Iulia-Mihaela Hobeanu, medic primar ORL, dr. în ştiinţe medicale, Spitalul Clinic de Urgența Sf. Pantelimon, București

Rinita alergică este o reacție la polen, mucegai, blana animalelor, praful de casă și lista poate continuă. Persoanele afectate strănută, au nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, dureri în gât. Aflăm când este necesar să megem la medic și ne informăm despre sinuzită și otită, care sunt complicații ale rinitei alergice dar și ce remedii naturale pot ajuta în tratarea lor.

*Sedentarismul şi durerile lombare

Invitat: dr. Andreea Mitulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare, şef secție Recuperare Medicală, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

Când petrecem mai mult de 6 ore pe zi în șezut sau întins, fără mișcare fizică în viața cotidiană, avem un comportament sedentar. De-a lungul vieții, peste 80% din populația globului dezvoltă un episod de durere lombară care debutează, de obicei, la efort. Durerile lombare pot fi rezultatul unui traumatism, a unei posturi incorecte sau a acumulării de stres la nivelul coloanei vertebrale. Drumețiile sunt sănătate pentru creier și trup. E bine să evităm mersul grăbit, să fim atenți la respirație, să știm cum călcăm și cum îndoim genunchii...O durere lombară poate să apară în urma unei mișcări greșite care poate face imposibilă aplecarea trunchiului. Netratată corespunzător, ne poate imobiliza.

*Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Invitat: din Franţa, dr. Liviu Serb, şef serviciu Endocrinologie-Diabetologie-Nutriţie, Mulhouse. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care, la nivel global, afectează sute de milioane de oameni. Studiile arată că, până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odata diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia pentru a evita complicaţiile. Prevenția e ideal să înceapă încă din copilărie, prin practicarea sportului și formarea educației alimentare a copilului (mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase).

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" este difuzată în direct la TVR Internațional, luni, 22 aprilie, de la ora 19:00.

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

 

#tvri