loader
Foto

Poveşti australiene cu marionete şi poezii, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 27 martie, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a dat întâlnire cu Maddy Slabacu şi Loredana Tudor Tomescu.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Magdalena (sau Maddy, cum e cunoscută în mediul artistic) Slabacu a absolvit un curs de păpuşi – marionete sub egida I.A.T.C. şi a „funcţionat” la Teatrul Ţăndărică vreme de 11 ani. Dincolo de regimul comunist, a fost însă amprentată şi rememorează oaza culturală pe care a reprezentat-o lumea artistică bucureşteană, în particular aceea în care s-a format, sub bagheta celebrei Margareta Niculescu. În primii ani ’80, Maddy vizitase occidentul (nu poate uita turneul cu „Till Eulenspiegel”, pus în scenă de Cătălina Buzoianu, cu Horaţiu Mălăele şi Leopoldina Bălănuţă), dar nu era interesată de o eventuală emigrare. Însă la un moment dat viaţa civilă a contat mai mult şi şi-a urmat familia în Australia!

(w882) Marionetel

A continuat – pe acelaşi palier artistic din România – la Perth („Spare Parts”, Puppet Theatre - 1985), apoi la Sydney. În 1986 a fost angajată la celebrul „Marionette Theatre of Australia”, iar în 1989 la „The Story Teller” Theatre. Mai apoi, cadrul instituţional teatral a intrat în declin, iar sora sa, Antoinette, i-a propus un nou început, pe cont propriu. Astăzi, compania Horizon a devenit o instituţie culturală importantă, iar Magdalenei i s-a spus la un moment dat „Marlene Dietrich of Puppetry”. Nu o dată, în spectacole a conlucrat scenograful de talie mondială Dan Potra.

Cea mai importantă revenire acasă s-a consumat într-un context profesional. Atunci, în 2007, la Festivalul internaţional al teatrului de animaţie de la Bucureşti, Maddy Slabacu a câştigat unul dintre trofee cu Horizon, pentru spectacolul „Love Thee”. Colaboratoare importantă la scrierea dialogurilor, dar şi sprijin în dezvoltarea mediatică a întregii acţiuni (nu în ultimul rând – a confecţionat şi o marionetă): o cunoştinţă mai nouă, ziaristă şi mai mult decât atât - stabilită la Sydney la distanţă de două decenii de Maddy – întâlnită cu ocazia unui interviu.

(w882) AfiÅŸ Love

Jurnalistă la mai multe ziare nouăzeciste („Pop Rock & Show”, „Curierul Naţional”, „Independent”), Loredana Tudor Tomescu s-a dedicat la un moment dat familiei. S-a căsătorit, a avut un copil şi… a urmat decizia soţului de a se stabili la Antipozi. Sydney-ul nu a apărut ca o necesitate în viaţa Loredanei, şi atunci ea i-a găsit sensul unei provocări. A descoperit comunitatea românească împrăştiată în diversele grupuri şi i-a dat întâlnire, dincolo de reuniunile tradiţionale de Paşti, de Crăciun ori de Ziua Naţională. Cele mai multe dintre interviurile sale (în presa scrisă ori la radio) cultivă personalităţi ale culturii române care şi-au găsit o a doua patrie în Australia: „Australian personalities of Romanian background”.

(w882) Desen Lore
Un desen semnat de Loredana Tudor Tomescu

Aşadar şi-a continuat misia în presa din diaspora (în Statele Unite, Canada, Germania şi Australia, colaborând de asemenea cu Radio SBS Sydney şi cu Radio România). În paralel, a dezvoltat prima sa pasiune, aceea pentru literatură: a lansat volume de poezii („Versuri albe pentru zile negre” şi „Trenul de dantelă”) şi a rescris poveşti pentru copii sub formă de poeme – o serie întreagă, numită „Biblioteca lui Tudorel” care se adresează în primul rând românilor din străinătate. Primul destinatar cititor – fiul ei, acum in Spania (intrat de curând la şcoala de fotbal de la Atletico Madrid) - datorită căruia scriitoarea se uită cu atenţie spre Romania (unde revine aproape anual) şi Europa.

(w882) Loredana T
Foto: Cătălin Anastase

(w882) Maddy ÅŸi
Foto: Cătălin Anastase

Ultima oră: Deşi nu insistă să vorbească de legătura sa cu muzica (prin care a început gazetăria), de precizat că înainte de a pleca din ţară a lansat un disc techno-dance, iar în prezent este căutată din România, ca textieră. Altfel, în aceeaşi notă a publicitării spiritului românesc, în ultimii ani Societatea culturală româno australiană „Southern Cross” şi Loredana au strâns în portofoliu mai multe evenimente artistice. Unul eminamente românesc este girat chiar în 27 martie 2015, când se difuzează această emisiune. Implicate direct în „Letters of Poetry” – scriitoarele Loredana Tudor Tomescu şi Mihaela Cristescu, cu participarea Magdalenei Slabacu şi a lui Cătălin Anastase. Ce mică-i lumea… (românească) de la Antipozi!

Un reportaj de Doru Ionescu!

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Cursa prin istorie

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri