loader
Foto

Povestea celui mai vechi brand românesc, sâmbătă la “Prin ţara zânelor”

Sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 11.35, la TVR Internaţional v-am invitat să descoperiţi povestea celui mai vechi brand românesc născut în 1864 sub numele de Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni.

 

Prin ţara zânelor

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Astăzi acesta este cunoscut drept CEC sau Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi "relansat” recent având ca siglă frunza de stejar sub denumirea de CEC-Bank.

Originea actualei bănci CEC se regăseşte în interesul elitei economice şi politice a tinerei Românii unite în 1859 de a pune ordine în finanţele publice ale noului stat.

Istoria apariţiei primei case de economii se leagă şi de primul proiect de acest tip, care aparţinea lui Costache Bălcescu şi a fost publicat în 1845. Interesant este că în planul de organizare a creditului, publicat chiar în 1864 ca anexă a bugetului de stat, sunt menţionate instituţiile financiare, într-o ordine ce sugera urgenţa înfiinţării lor.

Astfel, prima apare “Banca Fonciară”, urmată de “Banca de Scont şi Circulaţiune”, “Casa de Economie”, “Casa pentru înlesnirea micilor agricultori şi meseriaşi”, “Muntele de Pietate” şi “Casa de Depozite şi Consignaţii”.

(w882) Palatul CE

Ministrul de Finanţe din acel an, Nicolae Rosetti-Bălănescu, pune la punct un proiect de lege pentru constituirea unei Case de Depozite şi Consignaţii, pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl aproba, la 24 noiembrie 1864, şi astfel ia naştere Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni.

Aflaţi istoria interesantă a naşterii primului brand românesc sâmbătă, la TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

5:30 Nocturne (R)

Invitată Cerasela Iosifescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Regia artistica Aurel Badea

Producător Oana Cucuruzeanu

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri