loader
Foto

Galerie foto

Investiții regale la Castelul Peleș

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 14.30, la TVR 1 și TVR HD, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Ora Regelui".

 

Ora Regelui

Castelul Peleș nu este de vânzare, pare sa spună investiția de 100 de mii de euro pe care a facut-o Familia Regală iarna aceasta. Patrimoniul Muzeului Peleș se află în proprietatea Ministerului Culturii, așadar a statului. Bunurile Familiei Regale, confiscate de comuniști în 1948 și nerestituite Regelui Mihai odată cu Castelele Peleș și Pelișor, se aflau în pericol de degradare așa că investiția era vitală pentru conservarea lor.  Deși nu îi mai aparțin, Familia Regală a făcut aceasta restaurare din respect pentru trecut, dar și din datoria ca românii să le poată vedea în viitor.

(w882)

250 de copii s-au bucurat de o zi plină de jocuri, muzică şi bunatati la Palatul Elisabeta.  Cei mai mulți sunt beneficiarii programului național Investiție în Mediul Rural, dar și ai celorlalte programe susținute de Fundația Regală Margareta a României. Majestatea Sa le-a organizat de ziua lor un garden party pentru copii.

Majestatea Sa Margareta și Selly, cel mai urmărit vlogger din România, au susținut, la Conferința internațională UNICEF din București, Declarația Copiilor din Uniunea Europeană privind dreptul celor mici de a participa la luarea deciziilor care le influențează viitorul. Ocazia de neratat a vlogger-ului de a face un selfie cu Majestatea Sa a stîrnit multe comentarii.

(w882)

În vara anului 1923, celebrul fotograf Emil Otto Hoppe a venit în România  pentru a  realiza un studiu etnografic și tipologic despre cultura personajelor de aici. Casa Regală   i-a oferit toată susținerea londonezului care a devenenit primul documentarist al României Mari. Chipurile Familiei Regale, dar și ale țăranilor sau minorităților din România   s-au strîns într-un album. Biblioteca Academiei din Capitală expune zilele acestea lucrările lui Hoppe, un document prețios despre o țară nouă pe care el a prezentat-o astfel cu aproape 100 de ani în urmă Europei.

(w882) România M

România Mare fotografiată de Hoppe, 1923

Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost repusă în locul în care ardelenii au ridicat-o în perioada interbelică, în Piața Unirii din Oradea. Monumentul a fost dezvelit, la exact 100 de ani de la vizita suveranilor României Mari în Oradea. Regele Ferdinand și Regina Maria au inclus orașul de pe Criș în turneul pe care l-au făcut pentru a-i cunoaște pe românii din orașele Transilvaniei, cei care au infaptuit Unirea din 1918.

(w882)

O bijuterie de scris îi aduce un omagiu celui mai iubit monarh al României. Stiloul Regelui Mihai, lansat în 300 de exemplare, ca un obiect de lux, îi va purta numele și va vorbi lumii despre măreție și noblețe.

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 14.30

TVR HD - sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 14.30

TVR International – duminică, 16 iunie 2019, ora 16.00

TVR Moldova – sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 15.00  (16 iunie, ora 1.00)

* * *

Producător: Lidia Voicu
Realizator: Camelia Csiki

Foto Daniel Angelescu, romaniaregala.ro

Emisiunea este online pe TVR+.

0:10 Istorii cu tâlc

*Iurie Matei: “Am înţelepciunea de a avea răbdare şi a munci”

Sentimentul de singurătate l-a făcut să devină artist, iar calitatea de a fi foarte muncitor l-a ajutat în acest parcurs. Sunt confesiunile artistului plastic Iurie Matei, invitat la ISTORII CU TÂLC. Pictorul a mai vorbit despre copilărie, părinţi, familie, mentori, relaţia cu fratele mai mare, poetul Valeriu Matei, revenirea din Olanda și artiştii tineri de azi.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri