loader
Foto

Poartă RomânIE cu MândrIE - îndemnul TVRi de Ziua Universală a IEI

Sărbătoarea iei este un omagiu adus culturii tradiționale românești. Mai mult decât o piesă de îmbrăcăminte, ia este un obiect cultural, o împletire a măiestriei meșterilor artizani cu profunzimea spiritualității unui popor.

 

De 7 ani, TVR Internațional susține includerea cămășii cu altiță în patrimoniul UNESCO, prin campaniile dedicate Zilei Universale a IEI.

Din 1995, TVR Internațional este vocea care unește românii de pretutindeni și contribuie la răspândirea valorilor autentice printre care și cele legate de tradiția noastră populară. Din 2014, în fiecare vară, pe 24 iunie – de Sânziene – TVRi sărbătorește cămașa cu altiță din straiul nostru strămoșesc.  Este vorba despre Ziua Universală a IEI, inițiată de comunitatea online „La Blouse Roumaine” căreia - de șapte ani încoace - TVR Internațional îi consacră evenimente și emisiuni speciale: campanii, concursuri, transmisiuni și ediții dedicate IEI autentice. Chiar și în condițiile dificile din acest an, emisiunile din cadrul acestei campanii ajung în casele tuturor telespectatorilor noștri din diaspora, edițiilor speciale alăturându-li-se mesajele pline de culoare și sensibilitate ale copiilor români din afara granițelor țării, care prin grai și straie duc mai departe moștenirea străbună.

Vedetele TVR Internațional poartă IA cu mândrIE și îi îndeamnă pe români să le urmeze exemplul. În fiecare an, apropierea zilei de 24 iunie este prefațată de ediții speciale ale emisinilor: „Avocatul dumneavoastră”, „Investiți în România!”, „Articolul VII”, „A doua Românie”, „Dăruiește Românie!”, „Un doctor pentru dumneavoastră”, „La un pas de România”. De asemenea, publicul postului dedicat românilor de pretutindeni află prin intermediul nostru cât de mult este prețuită ia și în comunitățile de români din afara granițelor ţării.

Sărbătoarea iei este în fapt un omagiu adus culturii tradiționale românești. Mai mult decât o piesă de îmbrăcăminte, ia este un obiect cultural, o împletire a măiestriei meșterilor artizani cu profunzimea spiritualității unui popor ce-a răzbit prin negura vremii. Ia este un fel de „carte” ce poate fi „citită” de către cei ce o privesc. Însemnele țesute pe altițe, pe cămașa bărbătească sau pe oricare alte piese ce compun vestimentația noastră tradițională sunt simboluri ancestrale ce vorbesc despre natură, univers, muncile, dar mai ales credințele țăranului român. Vorbesc despre soare și stele, despre iubire, divinitate, familie sau respect, dar mai presus de toate despre lupta dintre bine și rău, eterna luptă în care întotdeauna învinge BINELE.

De aceea, a te înveșmânta în ie în vremuri ca ale noastre, în care perisabilitatea modei a devenit sufocantă, este un gest atemporal, cu profunde semnificații și implicații culturale și morale. Designeri din întreaga lume ne-o recomandă, iar marile case de creație vestimentară au urcat-o pe podiumul consacrării universale.

Ținând cont de valorarea culturală extraordinară a acestei minunate piese din vestimentația tradițională românească, acțiunile și campaniile postului TVR Internațional, susținute de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și Muzeul Național de Artă al României, sprijină eforturile de introducere a cămășii cu altiță în patrimoniul UNESCO.

(w882) Poarta ie

 

***

ECHIPA PREZENTATORILOR TVRI POARTĂ ROMÂNIE CU MÂNDRIE!

(w882) Ana Maria

Ana Maria Ghiur

(w882) Angela Avr

Angela Avram

(w882) Carmen Tir

Carmen Târnoveanu

(w882) Corina Dob

Corina Dobre

(w882) Mariuca Mi

Măriuca Mihăilescu

(w882) Mihaela Cr

Mihaela Crăciun

(w882) Sorin Burt

Sorin Burtea

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri