loader
Foto

Galerie foto

"Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane", sâmbătă la TVRi

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 8.30, la TVR Internațional aţi putut urmări un documentar realizat pe baza seriei de șase episoade despre legăturile culturale  româno-germane.

 

Ediția este disponibilă pe TVR+

Prin călătoria organizată în ţara noastră, Asociaţia germano-română ATHENEUM a oferit germanilor din Düsseldorf şansa unei mai bune şi juste cunoaşteri a României.

Programul desfăşurat sub titlul “Pe urmele istoriei” s-a constituit într-un demers cultural exemplar, care a inclus conferinţe, expoziţii de carte, documente şi fotografii, lansări de volume, momente poetice şi teatrale, concerte, vizitarea unor muzee, castele şi obiective turistice.

Oaspeţii au avut prilejul să ne descopere nu numai muzica, arhitectura, arta sau istoria, ci şi tradiţiile, gastronomia, obiceiurile sau oamenii. De la Bach şi Enescu la Goethe şi Carmen Sylva sau de la sunetul de toacă şi cântecele nostre populare la concertele Festivalului „George Enescu”, această incursiune aparent turistică ne-a conturat statutul spiritual şi imaginea diferită, stârnind cel puţin interesul, dacă nu şi entuziasmul unor noi călătorii.

Despre toate acestea este vorba în filmul „Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane”, o sinteză a serialului omonim, difuzat în 6 episoade de TVR Internaţional, sub genericul „Antidot la uitare”.

Documentarul de aproape 90 de minute a fost recent premiat în Germania, la Muzeul Filmului din Düsseldorf.

  • Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia
  • Director de imagine: Andrei Coruţ

***

Emisiunea a putut fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri