Două drame românești, în regia lui Nicolae Corjos și Gheorghe Vitanidis, au fost difuzate sâmbătă și duminică, 3-4 aprilie, ora 23.00, la TVR Internațional.
"Pădurea nebună" – sâmbătă, 3 aprilie, ora 23.00
Este ecranizare a romanului omonim de Zaharia Stancu.
După încheierea Primului Război Mondial, Darie vine la oraş să susţină examenul de admitere la liceu, nutrind speranţa ca într-o zi să devină scriitor. Aici o cunoaşte pe Valentina, de care se îndrăgosteşte şi care îl face să uite de iubirea pentru tătăroaica Uruma. Devenit licean, Darie face dovada talentului său literar, iar, în final, pleacă spre Capitală, pentru a-şi împlini visul.
România, 1982
Regia: Nicolae Corjos
Cu: Florin Zamfirescu, Horaţiu Mălăele, Valeria Sitaru, Ion Besoiu
"Burebista" – duminică, 4 aprilie, ora 23.00
În prima parte a secolului I î.H, Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, luptă pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice.
Întrebat despre filmările la “Burebista”, actorul Ion Dichiseanu a declarat: “mă bucur că am avut plăcerea de a juca alături de actori atât de minunaţi, iar numele personajului interpretat de mine, Calopor, înseamna un fel de Făt-Frumos”.
Cu toate acestea, filmul Burebista l-a băgat pe Ion Dichiseanu pentru câteva săptămâni în spital.
Actorul a povestit că, în urma unui accident provocat de cai, a ajuns la spital cu lovituri, trei coaste rupte şi două fisurate.
“Aşa cum vă amintiţi, în multe dintre secvenţele din film actorii sunt călare. La un moment dat, armăsarii s-au luat la bătaie. Aşa am ajuns să fiu rănit şi internat într-un spital de lângă Deva. Cadrele medicale, însă, m-au tratat regeşte”, a precizat Dichiseanu.
Deşi nu era pe deplin refăcut, la numai două săptămâni de la accident, Dichiseanu s-a întors pe platoul de filmare pentru ca lungmetrajul să fie terminat la timp.
“Purtam încă bandajul şi nu aveam voie să urc pe cal. Aşa că s-a făcut o improvizaţie, iar pentru scenele în care ar fi trebuit să fiu călare am filmat dintr-o maşină decapotabilă.” - a mai adăugat actorul.
„În anii ’70 înaintea Erei Noastre, expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunăre, bogatele ţinuturi ale dacilor uniţi într-un mare şi puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soţie este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus, revenit la vatră) se şi instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul.” (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 141)
România, 1980
Regia: Gheorghe Vitanidis
Scenariul: Mihnea Gheorghiu
Cu: George Constantin, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan, Ernest Maftei