loader
Foto

"Pădurea nebună" și "Burebista", în weekend, la TVR Internațional

Două drame românești, în regia lui Nicolae Corjos și Gheorghe Vitanidis, au fost difuzate sâmbătă și duminică, 3-4 aprilie, ora 23.00, la TVR Internațional.

 

Filmul românesc la TVRi

"Pădurea nebună" – sâmbătă, 3 aprilie, ora 23.00

Este ecranizare a romanului omonim de Zaharia Stancu.

După încheierea Primului Război Mondial, Darie vine la oraş să susţină examenul de admitere la liceu, nutrind speranţa ca într-o zi să devină scriitor. Aici o cunoaşte pe Valentina, de care se îndrăgosteşte şi care îl face să uite de iubirea pentru tătăroaica Uruma. Devenit licean, Darie face dovada talentului său literar, iar, în final, pleacă spre Capitală, pentru a-şi împlini visul.

România, 1982

Regia: Nicolae Corjos

Cu: Florin Zamfirescu, Horaţiu Mălăele, Valeria Sitaru, Ion Besoiu

(w882) burebista

"Burebista" – duminică, 4 aprilie, ora 23.00

În prima parte a secolului I î.H, Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, luptă pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice.

Întrebat despre filmările la “Burebista”, actorul Ion Dichiseanu a declarat: “mă bucur că am avut plăcerea de a juca alături de actori atât de minunaţi, iar numele personajului interpretat de mine, Calopor, înseamna un fel de Făt-Frumos”.

Cu toate acestea, filmul Burebista l-a băgat pe Ion Dichiseanu pentru câteva săptămâni în spital.

(w882) dichiseanu

Actorul a povestit că, în urma unui accident provocat de cai, a ajuns la spital cu lovituri, trei coaste rupte şi două fisurate.

“Aşa cum vă amintiţi, în multe dintre secvenţele din film actorii sunt călare. La un moment dat, armăsarii s-au luat la bătaie. Aşa am ajuns să fiu rănit şi internat într-un spital de lângă Deva. Cadrele medicale, însă, m-au tratat regeşte”, a precizat Dichiseanu.

Deşi nu era pe deplin refăcut, la numai două săptămâni de la accident, Dichiseanu s-a întors pe platoul de filmare pentru ca lungmetrajul să fie terminat la timp.

“Purtam încă bandajul şi nu aveam voie să urc pe cal. Aşa că s-a făcut o improvizaţie, iar pentru scenele în care ar fi trebuit să fiu călare am filmat dintr-o maşină decapotabilă.” - a mai adăugat actorul.

(w882) dichiseanu

În anii ’70  înaintea Erei Noastre, expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunăre, bogatele ţinuturi ale dacilor uniţi într-un mare şi puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soţie este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus, revenit la vatră) se şi instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul.” (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 141)

România, 1980

Regia: Gheorghe Vitanidis

Scenariul: Mihnea Gheorghiu

Cu: George Constantin, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan, Ernest Maftei

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri