loader
Foto

Galerie foto

Ospitalitate şi fair-play în meciul amical România Regală vs. Serbia Regală 2018

Sunt 96 de ani de la primul meci internaţional al Regatului României, jucat cu Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor la Belgrad. Istoria desfăşurării acestor meciuri ale prieteniei o aflăm la Ora Regelui de sâmbătă, 30 iunie. Ca de obicei, Ora Regelui se vede de la 15.00, la TVR 1.

 

Ospitalitate și fair-play, în meciul de fotbal dintre echipele regale ale României și Serbiei. Pe Stadionul Bask din Belgrad, alături de suporteri, au fost Principele Moștenitor Alexandru al II-lea al Serbiei și Principele Radu al României.

Meciul amical România Regală vs. Serbia Regală 2018 a sărbătorit 96 de ani de la primul meci internaţional al Regatului României, jucat cu Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor la Belgrad, în ziua nunţii Regelui Alexandru I al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor cu Principesa Maria a României, Mignon, fiica Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria.

(w882)

Echipa România Regală a fost fondată anul trecut, la inițiativa lui Cătălin Șerban și Dan Nicodim, lideri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.  Primul meci, a cărui lovitură de începere a dat-o Principele Radu, s-a desfășurat pe stadionul “Ştiinţa” din Timişoara și s-a încheiat cu victoria românilor. Sîrbii au cerut revanșa, așa că, anul acesta, selecționata regală a României a fost invitată la Belgrad. Altețele Lor Regale Principele Moștenitor Alexandru al II-lea și Principesa Moștenitoare Ecaterina ai Serbiei au oferit o recepție de bun-venit la Palatul Regal, la care au luat parte Principele Radu, dar și echipele de pe teren, membri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) şi ai Asociaţiei pentru Regatul Serbiei (KraljeVinaSrbija).

(w882)

Deși adversarii joacă îndîrjit, indiferent care e cîștigătorul, se cere revanșa partidei pe care participanții o numesc ”meciul prieteniei”, dorind de fapt să promoveze un stil de viață sănătos, dar și respectul pentru istorie.

(w882)

Alte subiecte la Ora Regelui de sâmbătă, 30 iunie:

În ajunul închiderii expoziției  Atelier de front. Artiști români în Marele Război 1916-1918, în curtea Muzeului Naţional de Artă, a avut loc programul „De strajă la Palatul Regal”.

Evenimentul, realizat în colaborare cu Asociația „6 Dorobanți” a fost un prilej de a afla cum se desfășura, în vreme de război, o zi din viața unui soldat aflat în serviciul de gardă al Palatului Regal.

Vizitatorii au putut  admira trei artiști de front făcând schițe, la fel ca înaintașii lor de acum 100 de ani, pentru realizarea unor opere cu tematică militară. Ca în vara anului 1917, cînd în armata română a fost organizat un grup de plasticieni atașați Marelui Cartier General, cu misiunea de a documenta vizual participarea țării noastre la conflictul armat.

S-au împlinit 6 luni de cînd Regele Mihai nu a mai putut rămîne cu noi. Familia Regală a mers să se roage la Curtea de Argeș unde a avut loc creștinescul parastas. Gîndurile românilor adunați în liniștitul lăcaș s-au îndreptat cu smerenie către rege.

(w882)

Comemorînd o jumătate de an, albumul “Mihai I, loial tuturor” a ieșit de sub tipar spre a păstra pe veci ”fotografia unei Românii mai bune decît cea din viața noastră de zi cu zi”, cum spune istoricul Adrian Cioroianu.

(w882)

50 de exemplare din albumul “Mihai I, loial tuturor” în editii speciale, legate în piele și inscripționate cu cifrul regal, au fost trimise Caselor Regale din Europa și instituțiilor care au fost implicate în organizarea funeraliilor.

(w882)

credit foto: www.romaniaregala.ro

Apariția albumului a fost inspirată de uriașa cantitate de imagini care au circulat pe internet  și valul de emoție creat de români. Despre acele zile aflăm din amintirile a trei oameni cu experiențe diferite: Camelia Csiki, trimisul special al Televiziunii Române, Daniel Angelescu, fotograful oficial al Casei Regale și tînărul Vlad Nedelcu, editorul de montaj al emisiunii ”Ora Regelui”.

Ediția Ora Regelui a fost realizată la fostul Palat Regal din București care găzduiește Muzeul Național de Artă al României. Emisiunea va putea fi urmărită, pe lângă TVR 1, şi pe TVR International şi TVR Moldova, tot sâmbătă, 30 iunie 2018, ora 15.00.

Redactori: Irina Luca, Diana Ilica

Producător: Lidia Voicu

Realizator; Bogdan Șerban-Iancu

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

* O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere. Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri