loader
Foto

Orizont European: Termeni pentru ajutorul financiar acordat Chișinăului

Vineri, 26 februarie, de la ora 21:00, pe TVR MOLDOVA şi sâmbătă, 27 februarie, de la ora 06:00, pe TVRi, ați putut urmări dezbaterea moderată de Miruna Munteanu, asupra condițiilor impuse pentru ajutorul financiar acordat Republicii Moldova.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii, atâta vreme cât noul executiv dovedește prin fapte seriozitate și nivelul necesar de ambiție politică pentru realizarea reformelor cuprinse în Acordului de Asociere. Noul Guvern are obligația să acționeze pentru modernizarea societății, recâștigarea încrederii oamenilor și să refacă stabilitatea macro-economică. Sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI. Doar atunci liniile de finanțare europene destinate Chișinăului vor fi reluate. O atenție deosebită trebuie acordate combaterii corupției, eficientizării justiției independente, în special în ceea ce privește investigarea fraudelor comise în sistemul bancar” , a declarat eurodeputatul Andi Cristea, zilele trecute, în contextul în care, în urma învestirii Guvernului Pavel Filip la Chișinău pe 20 ianuarie 2016, nevoia de reformare a statului devine fundamentală, regăsindu-se în termenii formulați de România pentru acordarea primei tranșe a unui împrumut de 150 de milioane de euro.

Acest ajutor financiar, atent monitorizat de Comisia Europeană și de Fondul Monetar Internațional, a generat o serie de termeni și condiții, printre care se numără întărirea sistemului de justiție și a sistemului bancar, reluarea relațiilor cu Uniunea Europeană, îmbunătățirea condițiilor legislative pentru mediul de afaceri și înlesnirea cooperării cu societatea civilă.

Autoritățile române au anunțat, anul trecut, la semnarea Acordului, că prima tranșă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova va informa Executivul român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional. Conform Acordului, fiecare tranșă va fi acordată pe o scadență de maximum 5 ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe piețele internaționale.

Iar în luna ianuarie 2016, premierul Dacian Cioloș a insistat că banii vor ajunge de la București la Chișinău doar după măsuri concrete de reformă: “Pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, apreciem necesar ca autorităţile Republicii Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe, acţiuni decisive”.

Va reuși Guvernul de la Chișinău să dovedească prin fapte realizarea reformelor și mentinerea Moldovei pe drumul european? Vor răspunde și vor comenta invitații Mirunei Munteanu în ediția din 26 februarie a emisiunii “Orizont European”.

Ediţia este duplex Bucureşti-Chişinău şi poate fi urmărită şi la TVR Internaţional, sâmbătă, 27 februarie, de la ora 06:00.

Invitaţi: Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Vitalie Ciobanu, analist politic, Chișinău.

Moderator Miruna Munteanu

Producător Aura Iosif

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri