loader
Foto

Orizont European: efectul politicii de vecinătate în economia Republicii Moldova

Impactul crizei politice din Republica Moldova asupra situaţiei economice a ţării este analizat joi, 10 decembrie, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA şi vineri, 11 decembrie, de la ora 10:00, la TVR Internaţional în emisiunea "Orizont European".

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Noua politică europeană de vecinătate şi efectele acesteia asupra parteneriatului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană sunt dezbătute de Miruna Munteanu şi de invitaţii săi din ediţia de miercuri a emisiunii, Petrişor Peiu, expert economic al Fundației Universitare a Mării Negre, şi Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politica Externă, Chişinău.

Emisiunea va fi realizată sub forma unui duplex Bucureşti – Chişinău.

Context:

Integrarea europeană nu este doar un deziderat fundamental al politicii interne şi externe a Republicii Moldova şi al Guvernului, ci şi o forţă majoră de coeziune politică şi socială. Odată cu semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, liberalizarea regimului de vize şi integrarea treptată în piața internă a UE, are loc integrarea de facto a Republicii Moldova în spaţiul politic şi economic european.

Totodată, Guvernul este dedicat obiectivului modernizării şi dezvoltării Republicii Moldova, pe care îl presupune integrarea europeană. Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost formal consacrate prin semnarea, la 28 noiembrie 1994, a Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o perioadă iniţială de 10 ani cu posibilitatea prelungirii tacite.

Următorul pas în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană a fost reprezentat de Planul de Acţiuni Republica Moldova – UE, elaborat în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi adoptat la Consiliul de Cooperare din februarie 2005.

Planul de Acţiuni stabilea obiectivele strategice de cooperare iniţial pentru o perioadă de trei ani care mai apoi a fost extinsă repetat. Acest Plan de Acţiuni a fost înlocuit în 2014 de Agenda de Asociere, agreată în baza Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia

Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri