loader
Foto

Orizont European, dezbateri asupra actualităţii politice din Republica Moldova

Vineri, 24 martie, de la ora 19:00 la TVR MOLDOVA şi în reluare sâmbătă, 25 martie, de la ora 7:00 la TVRi, o nouă ediţie a "Orizontului European" a venit cu dezbateri asupra actualităţii politice din Republica Moldova.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Realizatoarea Miruna Munteanu v-a invitat la o discuţie în care a analizat, împreună cu invitaţii săi, mai multe teme de actualitate:

România susţine Republica Moldova în parcursul european. În acest context, stabilim care sunt concluziile şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, de la Piatra Neamţ.

Reforma sistemului electoral din Republica Moldova a stârnit controverse – le stabilim şi le explicăm.

Schimbările de pe scena politica internă şi repoziţionarea geopolitică a Republicii Moldova se produc sub influenţa preşedintelui Igor Dodon. Analizăm efectele şi direcţiile.

O altă temă pe care ne-o propunem este subiectul referitor la importanţa istorică a Marii Uniri din 1918. Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918/ 27 martie pe stil vechi şi a fost, în fapt, reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Invitaţi: Anatol Ţăranu, istoric, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, director al Institutului de Analiză și Consultanță Politică POLITICON, Chişinău, şi Angela Grămadă, preşedinte al Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs.

Ediţia este duplex Bucureşti - Chişinău.

Moderator: Miruna Munteanu

Producător: Aura Iosif

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

17:30 Românii universali (R)

*Florin Lascău

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo, Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Realizator şi prezentator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri