loader
Foto

Orizont European: Analiza situaţiei politice din Republica Moldova

Vineri, 17 noiembrie, de la ora 19.00 la TVR Moldova şi luni, 20 noiembrie, de la ora 9.00 la TVR Internaţional vă prezentăm o nouă ediţie a emisiunii ORIZONT EUROPEAN.

 

Miruna Moraru
Orizont European

Sumarul emisiunii- dezbatere cuprinde trei subiecte:

  • Bilanţ la un an de mandat pentru preşedintele Igor Dodon. Situaţia politică din Republica Moldova.

Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc pe data 30 octombrie 2016 pentru turul I și 13 noiembrie 2016 pentru turul al II-lea. A fost învestit în funcție la 23 decembrie 2016, devenind primul președinte al Republicii Moldova ales direct în ultimii 16 ani.

  • Referendumul anti- Chirtoacă

Referendumul local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă se va desfăşura pe 19 noiembrie 2017. Primarul Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai și a rămas de atunci în arest la domiciliu, fiind acuzat de corupție în dosarul parcărilor cu plată în Chișinău.

  • Obiectivele pentru summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 24 noiembrie la Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova a fost din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European. Ajutoarele financiare pe care UE le va acorda în continuare Republicii Moldova vor depinde de atitudinea Chişinăului faţă de angajamentele pe care şi le va asuma în cadrul unui memorandum de înţelegere ce urmează să fie semnat între cele două părţi.

Ediţia este duplex Bucureşti-Chişinău

Sunt invitaţi în emisiune:

Iulian Chifu, președinte al Centrului pentru  Prevenirea Conflictelor și Early Warning

Victor Ciobanu, analist politic, Chişinău

***

Moderator: Miruna Munteanu

Producător: Aura Iosif

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Prof.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri