loader
Foto

Galerie foto

”Ora Regelui” prezintă vizita istorică a Familiei Regale în Franța

Sâmbătă, 11 mai, la TVR1, TVR HD, TVR Internațional, TVR MOLDOVA și pe TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție specială despre vizita Familiei Regale în Franța.  

 

Ora Regelui

”Ora Regelui” prezintă vizita istorică a Familiei Regale în Franța. La exact 100 de ani de cînd Regina Maria a participat la Conferința de Pace de la Paris unde a negociat cu succes interesele României, Statul francez a invitat Familia Regală Română într-un traseu pe urmele celei mai iubite Suverane.

(w882)

Ministerul de Externe, Senatul Frantei, Palatul Luvru, orasul Reims, locul încoronării Regilor Franței, sunt câteva dintre obiectivele vizitate de Familia Regală română. La ministerul de Externe și la Senat, autoritățile franceze au scos la iveală documente importante care țin de relațiile bilaterale.

(w882)

Academia Franceză a prezentat de asemenea documente de o valoare excepțională. Instituția a conferit Majestății Sale Margareta Medalia Academiei Franceze.  Vizita regală a avut loc în perioada în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

(w882)

Echipa ”Ora Regelui” a fost martoră și la un eveniment tragic pe care l-a înregistrat pentru eternitate, incendiul catedralei Notre-Dame.

TVR 1 – sâmbătă, 11 mai 2019, ora 14.30 (18 mai, ora 4.15)

TVR HD - sâmbătă, 11 mai 2019, ora 14.30

TVR MOLDOVA – sâmbătă, 11 mai 2019, ora 15.00  (12 mai, ora 1.00)

TVR Internațional - duminică, 12 mai, ora 16.00


Producător: Lidia Voicu
Realizator: Bogdan Șerban - Iancu

Fotografii de Daniel Angelescu

* * *

Din istoria relațiilor suveranilor României cu Franța (sursa: www.romaniaregala.ro)

Vizita se  înscrie în frumoasa legătură pe care Familia Regală a avut-o în ultimii 150 de ani, din vremea lui Carol I, cu Franţa, cu oamenii săi de stat şi cu poporul francez.  Regele Mihai I a avut relaţii apropiate cu Franţa, în momente importante ale istoriei noastre. Prima oară, a vizitat Franţa în anul 1938, în calitate de Principe Moştenitor, alături de Carol al II-lea, primind şi Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Republicii Franceze. Ulterior, în noiembrie 1947, după participarea la nunta actualei Regine Elisabeta a II-a, Regele s-a deplasat şi la Paris, pentru a sonda situaţia internaţională şi a cere ajutorul Aliaţilor occidentali împotriva sovietizării României, întâlnindu-se între alţii şi cu preşedintele Franţei, Vincent Auriol.

În cursul exilului, Regele Mihai I a efectuat vizite cu caracter public în Franţa, susţinând interesele României, în anii 1986, 1990 şi 1992, vizitând şi Cimitirul Român de la Soultzmatt. Un moment unic a fost convorbirea telefonică personală dintre Regele Mihai şi preşedintele François Mitterand, care a avut loc chiar în ziua de 21 decembrie 1989 şi a avut ca obiect evenimentele din România şi modul cum mişcarea democratică putea fi ajutată. În 1992, Regele Mihai s-a întâlnit cu preşedintele Valéry Giscard d’Estaing, tot în scopul promovării democratizării ţării noastre. În anul 2007, regele a fost onorat de Senatul Franţei, al cărui preşedinte, Christian Poncelet, a oferit Înaltul Patronaj unei seri în onoare Regelui Mihai I, la Palais du Luxembourg, în Paris.

Pe planul activităţilor caritabile, Regele Mihai a fost prezent în Franţa aproape anual în perioada 1993-2005, susţinând activitatea Fundaţiei Regale Margareta a României.

Încă din anul 1990, Majestatea Sa Margareta a însoţit pe Regele Mihai în vizitele sale publice în Franţa, în calitate de Principesă Moştenitoare. În anul 1991 a înfiinţat la Paris “Asociaţia Margareta a României”, al cărei scop era organizarea de activităţi caritabile în folosul României. Pe parcursul existenţei sale, până în anul 2005, asociaţia a strâns numeroase fonduri şi ajutoare materiale directe pentru România, distribuite prin Fundaţia Regală Margareta a României. Printre patronii ei s-au aflat dramaturgul Eugen Ionescu şi violonistul Yehudi Menuhin. De asemenea, în anul 2006, Prima Doamnă a Franţei, Bernadette Chirac, a onorat cu prezenţa sa Gala Fundaţiei de la Paris.

Majestatea Sa şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au avut şi vizite cu caracter public, susţinute de Guvernul României, în scopul promovării aderării, apoi integrării euro-atlantice şi pentru strângerea relaţiilor de cooperare între regiunile Europei în fiecare an între 2002-2009, în 2013 (cu ocazia deschiderii Salon du Livre, unde România a fost invitat de onoare), în 2017 şi 2018. Vizitele au cuprins nu doar Parisul, ci şi importante centre urbane ale ţării (Marsilia, Nisa, Bordeaux, Lille, Dijon, Strasbourg, Nantes și Aix en Provence).

Majestatea Sa Custodele Coroanei este Cavaler al Legiunii de Onoare franceze. Majestatea Sa și Principele Radu sunt amândoi cetățeni de onoare ai localității Soultzmatt din Alsacia.

18:45 Fact or fake

*Emisiune de combatere a dezinformării

Prezentator Irina Bejenaru

Producător Mihaela Ursu

19:00 Info Diaspora

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri