loader
Foto

Galerie foto

O zi în…”spatele frontului”

TVR Internaţional ne pregăteşte pentru toamna acestui an docudrama “În spatele frontului”, parte din seria producţiilor destinate celebrării Centenarului. Jurnalistul Radu Ţuţulan a fost actor pentru o zi în producţie şi ne împărtăşeşte experienţa sa.  

 

"Este minunat să fii actor, pentru că poți evada, chiar și pentru câteva ore, din lumea reală, unde grijile și problemele sunt apăsătoare, iar lumea din jur e nepăsătoare. Și nu de puține ori, actorii și personajele pe care le interpretează devin eroi în ochii celorlalți, repere de moralitate, modele pentru tinerele generații și îndrăznesc să cred că pot fi chiar cei care, uneori, produc schimbarea mentalității unei întregi națiuni.

Am avut ocazia, pentru prima dată în viață, datorită Televiziunii Române, să petrec câteva ore uimitoare pe un platou de filmare și să descopăr că, pe cât de magnifică este profesia de actor, pe atât de greu este să realizezi un film. Docudrama "În spatele frontului", realizată de TVR Internaţional, prezintă o serie de povești, neștiute până acum, despre viața românilor, sau a străinilor, care se luptau în urmă cu 100 de ani pentru o Românie unită. Și să reușești să recreezi atmosfera din urmă cu mai bine de un secol înseamnă un efort titanic depus de regizor, scenarist, director de imagine, producător, costumier, echipa de machiaj, dar mai ales de actorii care au dat viață personajelor.

Pentru a înțelege mai bine ce eforturi presupune actoria, am avut un rol de figurație în acest film, fiind unul dintre cei 20 de oameni care luptau să urce în vagoanele unui tren. O scenă care dura mai puțin de 30 de secunde, dar pentru care a fost nevoie de 5 ore de pregătire, peste 70 de minute de filmare, 12 "duble" și vreo 14 căzături (acesta era rolul meu, în goana după tren, să mă împiedic și să cad). Pentru mine a fost doar o zi din viață, pentru ceilalți actori a fost, însă, o altă zi obișnuită de muncă.

Așa că, atunci când o să întâlniți un actor, sau o să vă uitați la un film, gândiți-vă de câte ori a căzut acel om, de câte ori a repetat o scenă, câte sute de ore nu a dormit și nu a mâncat pentru a realiza un rol perfect. Pentru a ne aduce nouă, pe micul ecran, sau pe marea scenă a teatrului, o poveste de viață.

Felicitări tuturor actorilor, cameramanilor, sunetiștilor, scenariștilor, producătorilor, regizorilor și angajaților TVR care fac posibilă realizarea docudramei "În spatele frontului" și a celorlalte producții destinate celebrării Centenarului! Ceea ce voi reușiți, cu resurse probabil infime, comparativ cu producții similare din străinătate, demonstrează că, în continuare, Televiziunea Română și România se pot mândri cu profesioniști care fac cinste acestui neam."

Radu Ţuţulan – jurnalist “Libertatea”

 

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri